"Prvi dani Drugog svetskog rata u Pirotu" - javnim časom iz istorije počelo obeležavanje 75 godina oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu

05. septembar 2019. 08:26 Društvo Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gimnazije Pirot održan je javni čas iz istorije „Prvi dani Drugog svetskog rata u Pirotu“, koji su organizovali Grad Pirot u saradnji sa Udruženjem istoričara Pirota, autorsko-produkcijskim timom “Tragom istorije” i gradskim odborom SUBNOR-a Pirot, povodom 75 godina oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu.

Profesor istorije Vladica Tošić rekao je da je Drugi svetski rat imao reperkusije na život Piroćanaca i da je došao u Pirot došao pre nego u neke druge gradove u Srbiji. Kako je Tošić istakao, ovo veče posvećeno je prvim danima Drugog svetskog rata u Pirotu kada su se Piroćanci na svojim ulicama 8. aprila suočili sa nemačkom vojskom.

Ovom prilikom, pre početka predavanja profesora Tošića, prisutni su najpre pogledali dokumentarno – igrani film “Kako je Pirot dočekao Treći rajh” koji je napravio autorsko – produkcijiski tim „Tragom istorije“.

Ovim javnim časom iz istorije Grad Pirot je započeo obeležavanje 75 godina oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu i te aktivnosti biće nastavljene tokom vikenda kada su predviđene komemorativne svečanosti na Partizanskom groblju, a centralna je 8. septembra kada se očekuju delegacije SUBNOR-a i iz drugih gradova, najavio je Vladica Tošić.