Promovisna knjiga „Ptice Pirota“. Od ukupnog broja vrsta ptica u Srbiji u Pirotu čak 62 posto

05. decembar 2019. 12:00 Uncategorized Pirot Plus Online

Danas je u prostorijama HE „Pirot“ promovisana knjiga pod nazivom „Ptice Pirota“ autora Ivana Medenice, diplomiranog biologa. Izdavač ovog izuzetnog, moglo bi se reči naučnog, dela je Zavod za zaštitu prirode Srbije. Interesantno je da uator knjige posmatra veoma mali prostor, kompenzacioni bazen pirotske Hidroelektrane, ali beleži izuzetne podatke u relativno dugom vremenskom periodu. Promocija knjige pobudila je zapaženo interesovanje.

Učesnike promocije pozdravio je direktor HE“Pirot“ Ljubomir Stojanović, koji smatra da izdanje ove knjige predstavlja početak daljeg naučnog rada.

Autor knjige „Ptice Pirota“, Ivan Medenica, kaže da je na knizi radio petnaest godina. Njegovu pažnju privukle su ptice koje na svom putu, kao stanište, nalaze kompenzacioni bazen jedan HE „Pirot“. S obzirom da „kompenzacija“ pripada Pirotu knjigu je naslovio „Ptice Pirota“. Medenica kaže da je u Srbiji registrovano 360 vrsta ptica. Svake godine se regularno zabeleži trista vrsta, a na kompenzacionom bazenu u Pirotu čak sto sedamdeset vrsta što je izuzetan podatak imajući u vidu da je površina kompenazcionog bazena samo dvadeset šest hektara.

Rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, Danko Jović, kaže da je višegodišnji rad autora knjige „Ptice Pirota“ od izuzetnog značaja, ne samo za Pirot, jer ukazuje da čovek i priroda mogu i na malom prostoru zajedno. Pirot je sasvim sigurno, kaže Jović, jedan od značajnijih biodiverziteta u Srbiji što i sa aspekta turizma može biti zanimljivo.

Eletroprivreda Srbije i HE"Pirot" dali su značajan doprinos da knjiga "Ptice Pirota" ugleda svetlost dana. Treba istaći i to da su recenziju radili izuzetni stručnjaci poput dr Petra Šurulinkova, ornitologa kustosa, sa Prirodnjačkog instituta u Sofiji, dr Vladimira Jovanovića, naučnog saradnika Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu, Bratislava Grubača i Miloša Radenkovića, ornitologa, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.