Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Pirotski brendovi, kvalitet-da, a kvantitet?

Objavljeno 10.12.2018. | objavio Plusonline

0

Projekat “Pirotski brendovi, kvalitet-da, a kvantitet?” Grad Pirot – Konkurs za projektno finansiranje medija

Br. 8.   Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika.  Slavica Ćirić, Zadruga “Damsko srce”

  Nastavljajući obradu tema iz projekta, razgovarali smo sa Goranom Popovićem, pomoćnikom gradonačelnika,  o pirotskom ćilimu, kao najpozantijem  pirotskom  brendu.

   S obzirom da je  osnovni problem, nedostak sirovine, Popović je i ovoga puta podsetio da je Gradska uprava od 3 miliona, koliko je nekada bilo u Fondu za poljoprivredu, sredstva povećala na 60 miliona 

   U ovom “postu” Popović je podsetio da osim Zadruge “Damsko srce”, postoji još jedna zadruga, čiji je vlasnik Dragan Panić, kupio svojevremeno Ćilimarsku zadrugu

  Popović smatra, prema saznanjima koje ima, da problem nisu sirovine, već nedostak ćilimarki. Popović , što se tržišta tiče, vidi mogućnost i u proizvodima koje bi Vlada Srbije poklanjala u zvaničnim kontaktima sa predstavnicima drugih Vlada u svetu.

    Slavica Ćirić, više godina nastoji da ne samo sačuva ćilim od zaborava, već i da naš brend afirmiše na mnogim skupovima, seminarima, simpozijumima. Zahvaljujući NALED-u i Violeti Jovanović, osnivaču Etno mreže, Pirot i Sombor uspostavili su saradnju koja daje izuzetne rezultate.

    Na tradicionalnom skupu  u selu Dojkinci, u prisustvu mnogih zvanica, ambasadora, pirotski i staparski ćilim dobili su izuzetnu podršku. Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a kaže da  će NALED i Etno mreža pružati neophodnu podršku daljoj afirmaciji ćilima .

Sa Slavicom Ćirić, najzaslužnijom za očuvanje pirotskog ćilima u novije vreme, razgovarali smo o svim detaljima , značajnim za očuvanje ćilima. O sirovinama, načinu proizvodnje, malom broju ćilimarki, plasmanu …

……………………………………………….. 
Priča o pirotskom ćilimu našla se u oktobarskom izdanju časopisa Elevate koji objavljuje Air Serbia. Naime, časopis objavljuje interesantne članke o našoj zemlji i ljudima koji se ističu u raznim oblastima.

Tokom vekova, najvažnija zanatsko industrijska grana Pirota bila je ćilimarstvo. To je originalna tkačka delatnost ponikla u ovom gradu i obeležje je siromašnog dela ženskog stanovništva. Bitan preduslov za razvoj ćilimarstva je razvoj stočarstva kao privredne grane, zatim dovoljna količina vune kao sirovine i grad kao trgovački centar. Ti preduslovi omogućili su da proces proizvodnje pirotskog ćilima od svog početka bude zaokružen: ovde je gajen kvalitetan soj ovaca (na Staroj planini), tu je prerađivana i bojena vuna, tehnika tkanja je bila usavršena, kao i osoben razboj i razvijena trgovina….

 Ovako je svoj objavljeni tekst o pirotskom ćilimu započela, Radmila Vlatković, istoričar umetnosti, direktor Galerije .

Predškolci – čuvari tradicije pirotskog ćilima, posetili Zanatsku zadrugu “Damsko srce”

Slavica Ćirić: Pirotu je ukazana velika čast da predstavlja svoje brendove na svesrpskom Samitu privrede i kulturne baštine u Cirihu

Pirotski ćilim putuje svetom

Vladan Vasić: Posle susreta sa Džuli Bišop, ministarkom spoljnih poslova Australije, očekujemo bolju saradnju sa australijskom ambasadom i širenje uticaja pirotskog ćilima!

“Tkačka kolonija” u srcu Stare planine! Kakva lepota, ćilim, reka, šumoviti predeli… Pirot poslao još jednu izuzetnu poruku u svet!

Pirotski ćilim u srcu Stare planine!

Pirotski ćilim dobitnik evropskog priznanja ,,Stvaratelji za stoljeća”!

Pirotski ćilim na izložbi u Azerbejdžanu, Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja VIDEO

……………………………………………………………….

Uskoro ćemo objaviti i naš poslednji post o pirotskom kačkavalju!

 

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline