Projekat “Pirotski brendovi, kvalitet-da, a kvantitet?” Grad Pirot – Konkurs za projektno finansiranje medija
Br. 7. Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika. Dalibor Tošić, Kafana Boem, registrovani proizvodjač peglane kobasice.
Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika u uvodu teme o pirotskim brendovima govorio nam je o projektu, ulaganjima Gradske uprave koja iz godine u godinu povećava sredstva u Fondu za poljoprivredu, izdavaja novac za subvencije, podstiče poljoprivredna gazdinstva.
U ovom “postu”, prilogu, kako hoćete, izdvajamo najpre deo razgovora u kojem smo sa Popovićem razgovarali o sirovinama , proizvodnji peglane kobasice, plasmanu, uvodjenju u legalne tokove.
Posle iskustava od nekoliko godina, Sajmu peglane kobasice u Pirotu, nastupa na sajmovima u Srbiji, afirmaciji peglane kobasice u zemlji i inostranstvu, Popović smatra da se u narednom periodu moraju u zakonske okvire da uvedu mnogi detalji od nabavke sirovine, proizvodnje, plasmana, poslovanja preduzeća ili gazdinstava koji će proizvoditi peglanu kobasicu.
Nema podataka koliko se tona peglane kobasice proizvede u jednoj godini, s obzirom da se mnogi proizvodnjom bave u domaćoj radinosti. Uz to, malo je onih koji imaju registriovana preduzeća za proizvodnju ovog brenda i koji nastoje da pored kvaliteta imaju i obezbedjen kvantitet, kao preduslov ozbiljnog biznisa.
Jedan od retkih, ili jedini u Pirotu, a samim timi u Srbiji je Dalibor Tošić, vlasnik restorana Boem i budućeg Degustacionog centra koji je u izgradnji.
Razgovor sa Daliborom Tošićem realizovali smo u njegovom pogonu na temperaturi koja se razlikovala od spoljašnje. Bilo je “sveže”!
Evo tema i razgovora
O našem Projektu, sirovinama , kvantitetu …
Ako se ulaže i planira, od peglane može da se živi …
Kako sam počeo prozvodnju …
Peglana osvaja tržište, marketing, sajmovi …
Proizvodnju uvesti u zakonske okvire , ulagati u nove projekte, obezbediti i kvalitet i kvantitet
………………………………………………………………………….
Krenuli smo sa Daliborom ka izlazu iz pogona. Tamo gde se “lanac” završava i priprema isporuka.
Bez ulaganja i novih planova , ulaganja i projekata, nema ozbiljnog posla
……………………………………………………………………………………
Da, bila je ovo priča o pirotskom brendu o kojem se , ipak, najviše govori u zemlji i inostranstvu. Kada je Dalibor Tošić u pitanju, njegov primer na najbolji način odgovorio je na osnovna pitanja našeg Projekta. Kod Dalibora Tošića sve je poznato :
- Sirovine – da
- Kvalitet – da
- Kvantitet – da
- Nova ulaganja – da !
Bilo bi zaista dobro da u Pirotu ima još prozvodjača peglane koji će krenuti primerom vlasnika restorana Boem i budućeg Degustacionog centra.
Bilo bi dobro zbog toga što je to JEDINI NAČIN da se obezbede svi uslovi za kvalitet i kvantitet, da se ulaže da bi se i dalje radilo i živelo od proizvoda rada !
Bravo Dalibore !
……………………………………………………………………………………
Peglanu kobasicu i njen “prodor” do mušterija, pratili smo često na našem Portalu.
Sajam peglane kobasice najposećenija manifestacija u regionu VIDEO