Projekat “Pirotski brendovi, kvalitet-da, a kvantitet?” Grad Pirot-Konkurs za projektno finansiranje medija

02. jul 2018. 12:00 Projekti Pirot Plus Online

Br. 3. Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota: Strategijom razvoja poljoprivrede, nastojaćemo da povećamo i proizvodnju naših brendova. Pirot značajno ulaže u poljoprivredu!

Pirot decenijama nastoji da sačuva tradiciju svojih brendova – kačkavalj, ćilim i peglana kobasica. Ovi proizvodi su poznati i u Srbiji i u inostranstvu. Cilj ovog projekta je da inicira ne samo odgovor na pitanje: kvalitet – da, a kvantitet?!!

Naš prvi sagovornik, posle uvoda kojim smo želeli da navedemo sve relevantne detalje koji karakterišu pomenute brendove, je Vladan Vasić gradonačelnik. On je u jednom ranijem razgovoru rekao da su ćilim i kačkavalj višedecenijski proizvodi koji su odavnina poznati u svetu, a da se peglana kobasica, koja se, takodje, odavno radi, poslednjih godina "probila" i dobila značajno mesto u "porodici pirotskih brendova".

Uz ove proizvode Vasić je rekao da su Stara Planina, Nišava, Kej, svojevrsne prirodne vrednosti na svoj način pirotski brendovi, kao što su decenijama takodje bili autoguma, sada i francuski Mišlen, pirotski opanak, odela iz Prvog maja i mnogi drugi. Pirot je uvek imao karakteristične proizvode koji su imali svoje mesto u zemlji i svetu! Sve pomenuto ima tradiciju i nasledje koje je prepoznatljivo i izuzetno vredno!

Uz sve ovo Pirot postaje iz godine u godinu rekreativno-turističko -sportski centar koji uz sve rečeno, dobija izuzetnu poziciju i skreće pažnju turista kojih je sve više, zapažanja su Vladana Vasića, gradonačelnika Pirota.

U razgovoru sa Vladanom Vasićem, gradonačelnikom, stekli smo utisak da poljoprivreda dobija sve značajnije mesto u razvoju grada i da postaje bitna funkcija lokalne zajednice da obezbedi povoljnije infrastrukturne i druge uslove za razvoj poljoprivrede i drugih delatnosti koje bitno utiču na kvalitet života svih stanovnika.

Sledeći navode koje smo pomenuli u najavi, sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem najpre smo razgovarali o stvaranju uslova za kvalitetniji život, o izgradnji infrastrukture, što bi, naravno uticalo da se mladi vraćaju na selo. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je da je jedan od vodećih zadataka, da lokalna samouprava veliku pažnju poklanja selu i stvaranjem što boljih uslova za život nastoji da zadrži ljude da žive na selu i pokrenu poljoprivrednu proizvodnju!

Kada je infrastruktura u pitanju, izdvojili smo primere iz nekih sela gde su asfaltirani putevi, radjena vodovodna i kanalizaciona mreža, uredjivani vitalni objekti.

Privršavaju se radovi na asfaltiranju sokaka u Krupcu; Vladan Vasić: Želimo da od Krupca napravimo ugledno selo!

Gradonačelnik Vladan Vasić danas je sa svojim saradnicima i direktorom Javnog preduzeća za planiranje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta obišao radove na asfaltiranju sokaka u selu Krupac.

Ovom prilikom gradonačelnik Vasić istakao je da su prvi lepi dani iskorišćeni za početak građevinske sezone. Iz budžeta Grada Pirota izdvojeno je oko dva miliona evra za građevinske radove u gradu i selima, rekao je Vasić i dodao da su pre nekoliko godina uveli kanalizaciju u Krupcu, a zatim počeli asfaltiranje sokaka.

Vasić je najavio da će i glavna ulica kroz selo biti rekonstruisana, a razgovara se sa meštanima šta bi moglo još da se uradi.

Saša Zlatković, predsednik MZ Krupac, kaže da su prezadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom i da je u poslednje četiri godine mnogo urađeno.

Prema rečima Slaviše Svilarova, direktora JP za planiranje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta, privršavaju se radovi u Krupcu, tri manja sokaka su urađena krajem prošle godine, a ukupna površina je oko četiri hiljade kvadrata. Vrednost radova je oko osam miliona dinara.

U narednom periodu biće radova na više lokacija u gradu, s obzirom da je završena tenderska procedura, rekao je Slaviša Svilarov.

***********************************************

Izvor dobija prečistač otpadnih voda. Sredinom iduće godine prva domaćinstva će se priključiti na kanalizacionu mrežu

Još jedna velika investicija u finansijskom pogledu za grad Pirot, ali još vrednija u cilju očuvanja životne sredine i podizanja kvaliteta života meštana sela Izvor. Septičke jame će već u idućoj godini postati prošlost jer će početi priključivanje domaćinstava na kanalizacionu mrežu koja će imati moderan prečistač otpadnih voda. U toku je izgradnja prve faze projekta vredna oko 14 miliona dinara.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je danas obišao radove sa svojim saradnicima, smatra da Pirot može da se podiči kada je reč o vodosnabdevanju kako u selima tako i gradu. Pored regulisanja vodovodne mreže grad investira i u izgradnju kanalizacione mreže kao što je trenutno slučaj sa Izvorom.

Direktor JP”Vodovod i kanalizacija”, Zoran Nikolić, kaže da je reč o izgradnji prve faze projekta koji finansira većim delom lokalna samouprava, a deo “Vodovod”, ukupno oko 14 miliona dinara, dok će za realizaciju celog projekta biti potrebno još 65 miliona dinara.

Predsednik MZ “Izvor” , Ljubiša Ćirić, kaže da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za selo jer će svakako uticati da se mnogi Izvorci vrate selu, obnove svoja domaćinstva jer se život na selu izjednačuje sa životom ljudi u gradu u pogledu infrastrukturnih potreba.

**********************************************

Asfaltirana deonica puta od Belskog mosta ka Gostuši

Pre nekoliko godina u saradnji sa Preduzećem “Putevi Srbije” asfaltiran je put od Belskog mosta do Gostuše, ali je deonica od oko hiljadu i osamsto metara ostala nedovršena. Reč je o deonici od Belskog mosta do Belskog trapa. Upravo danas završeno je polaganje asfalta na tom delu puta u dužini od oko hiljadu sto metara. Naredne godine trebalo bi da ostatak puta bude asfaltiran. Iz Budžeta grada za ovaj posao izdvojeno je oko trinaest miliona dinara.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, koji je danas obišao radove sa svojim saradnicima, smatra da je Grad učinio velike napore da sva sela budu ravnomerno sagledana i da se do najudaljenijih izgrade putevi. Putna infrastruktura je od velike važnosti za razvoj poljoprivrede i turizma i u tom pravcu će se i dalje raditi, istakao je Vasić.

Slaviša Svilarov, direktor Javnog preduzeća za planiranje i uredjivanje gradjevinskog zemljišta je zadovoljan kvalitetom radova koje izvodi firma Trejsi. Priprema za asfaltiranje je dobro uradjena, a regulisan je i odvod bujičnih voda što je veoma važno za očuvanje puta, naročito, u planinskim predelima.

**********************************************

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je da je jedan od vodećih zadataka, da lokalna samouprava u Pirotu veliku pažnju poklanja selu i stvaranjem što boljih uslova za život, nastoji da zadrži ljude da žive na selu i pokrenu poljoprivrednu proizvodnju!

Drugi detalj koji je veoma bitan za poljoprivrednike, koji su kroz razgovore stalno pominjali, ticao se pomoći Grada, odnosno Fonda za poljoprivredu. Naravno da poljoprivrednici očekuju i stabilniju politiku kada je razvoj poljoprivrede na nivou Srbije u pitanju. Pirot ima, kaže Vasić jedan od boljih agrarnih budzeta u Srbiji.

Vladan Vasić ističe subvencije koje se daju registrovanim gazdinstvima, inovacije u proizvodnji ali i mogućnost davanje državnog zemljišta pod zakup. Razlog da se sve veći broj Piroćanaca opredeljuje za bavljenje poljoprivredom je u tome da lokalna samouprava, dajući subvencije, koje obuhvataju sve grane poljoprivrede, podstiče poljoprivrednike. Uz to isplate su redovne. Vasić ističe da je Pirot, među vodećim gradovima i opštinama po subvencijama u Srbiji.

I na kraju, uz sve rečeno, uz velika ulaganja i sve veću brigu Gradske uprave kada je poljoprivreda u pitanju, potrebno je da se u proces razvoja poljoprivrede uključe domaćini (posebno registrovana poljoprivredna gazdinstva), zemljoradničke zadruge i udruženja iz oblasti agrara, veterinarske stanice, preduzeća i radionice za preradu poljoprivrednih proizvoda i dr. Na takav način i pirotski brendovi, kao i sve ostalo u poljoprivredi dobiće ne samo na kvalitetu, već i na značajnijim količinama koje će omogućiti efikasniji prodor na tržišta Srbije i sveta.