Prigodnim programom obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Inkluzivnom centru u Pirotu

03. decembar 2018. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

Udruženje za pomoć MNRL Pirot u saradnji sa Međuopštinskom organizacijom gluvih i nagluvih i Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih danas je obeležilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Vesna Stanković, predsednik Udruženja za pomoć MNRL Pirot, ističe da je 1992. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija doneta rezolucija o tome da se pozivaju sve zemlje da obeležavaju ovaj dan kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravne u društvu. Od prošle godine MNRL u Pirotu obeležava ovaj dan, a problemi koji prate osobe sa invaliditetom, rekla je Stanković, su siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i neuključenost u društvu na kome svi moramo raditi.

Milan Marković, sekretar Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih u Pirotu, kaže da su pripremili prezentaciju sa pravima osoba sa invaliditetom namenjenu prvenstveno članovima ovih udruženja. Glavni problem osoba sa invaliditetom je diskriminacija, a najveći problem gluvih i nagluvih je komunikacija, naglasio je Marković i poručio svim ljudima da imaju malo više strpljenja za osobe sa osobe sa oštećenim sluhom. Ovom prilikom Marković je dodao da svaka ustanova, prema zakonu od 2015.godine, treba da obezbedi tumača za znakovni jezik, ali realnost je drugačija.

Nataša Stanković, sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Pirotu, izjavila je da u svakodnevnom radu sa njihovim korisnicima proizilaze razne vrste problema, od kojih je najzraženiji pristupačnost institucijama koje su od vitalnog značaja za slepe i slabovide osobe. Ona je navela kakve povlastice ostvaruju slepe i slabovide osobe preko republičkih organa i drugih institucija i istakla da im Grad Pirot veoma pomaže. Mnogi problem se rešavaju na dnevnom nivou, ali uvek može bolje, rekla je Stanković.

Pre početka priredbe, prisutne je pozdravila Vesna Stanković iz Udruženja MNRL, koja je zajedno sa Bojanom Mančić predstavila predrasude i činjenice o osobama sa invaliditetom.

U priredbi su učestvovala deca iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” i Doroteja Tošić, učenica OŠ “Sveti Sava”.

Ovogodišnji moto glasi "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje uključenosti i jednakosti".

Cilj okupljanja ovih udruženja je unapređenje i omogućavanje osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvo.