Premijerom predstave "Nema dade, nema bate" Narodno pozorište Pirot obeležilo 75 godina rada

28. oktobar 2019. 21:30 Kultura Pirot Plus Online

Na sceni Narodnog pozorišta Pirot premijerno je izvedena predstava „Nema dade, nema bate“, po tekstu Srbislava Minkovića i u režiji Slobodana Aleksića. Ovim ostvarenjem Narodno pozorište Pirot obeležilo je 75 godina rada. Predstavu na lokalnom dijalektu pratio je veliki broj sugrađana, a glumci su svoje uloge maestralno odigrali.

Po završetku predstave prijateljima i saradnicima Narodnog pozorišta Pirot uručene su zahvalnice i povelje.

Direktor Narodnog pozorišta Pirot Gradimir Filipović u svom obraćanju osvrnuo se na prethodne godine i istakao da je pozorište uspelo da opravda svoju kulturno – obrazovnu misiju, a ovo je 391. premijera. Filipović je izrazio optimizam da će ova institucija istrajati još mnogo godina i biti pravi reprezent kulture.

Gradonačelnik Vladan Vasić je dobio povelju od Narodnog pozorišta Pirot. On je istakao da ako želimo da budemo grad u pravom smislu te reči moramo da negujemo i kulturu. Pirot ima veoma vernu i kvalitetnu pozorišnu publiku, a naše Narodno pozorište je za ponos svih Piroćanaca, rekao je Vasić.

Posle svečanosti uručenja zahvalnica i povelja razgovarali smo i sa glumcima i rediteljem.

Reditelj Slobodan Aleksić izjavio je da nije bilo teško raditi na ovoj predstavi, s obzirom da poznaje sve u ansamblu u kom je radio 26 godina. Aleksić je rekao da su glumci ispunili zadatak i da će publika gledati predstavu.

Glumac Zoran Živković kaže da su se potrudili da ovom premijerom obeleže dva jubileja - 130 godina od početka pozorišnog života u Pirotu i 75 godina od osnivanja profesionalnog pozorišta. Srećni su i zadovoljni i veruje da će još dugo uveseljavati svoju publiku, dodao je Živković.

Glumica Danijela Ivanović rekla je ovom prilikom da je bilo zahtevno pripremiti predstavu na pirotskom dijalektu, ali je zadovoljstvo na kraju čuti aplauz publike i veruje da će se predstava igrati još dugo.

Ove nedelje počinje i Deseta revija predstava malih formi u organizaciji Narodnog pozorišta Pirot. Na repertoaru su još četiri predstave koje će se igrati na sceni Doma Vojske sa početkom od 19.30 časova.