Prekogranična saradnja kao osnov održivog razvoja (Karaula Dojkinci)

22. jun 2016. 05:59 IPA fondovi, pirotski korak ka Evropi Pirot Plus Online

Skupština opštine Pirot, Konkurs za medije, projektno finansiranje:

Ani press doo Pirot, Portal Plus online

11 . Prekogranična saradnja kao osnov održivog razvoja (Karaula Dojkinci)

Ukupna vrednost projekta 208.343 evra.

Period realizacije 2013-2014.godina

U okviru Ipa programa prekogranične saradnja Bugarska- Srbija opštini Pirot je odobren Projekat rekonstrukcije objekata Karaule u selu Dojkinci. Prema rečima šefice Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marije Djošić, trebalo bi da bude realizovan u narednih 18 meseci. Cilj prijekta je jačanje kapaciteta i medjusobne saradnje u oblasti sportsko rekreativnog turizma, izjavila je Došićeva.

“ Mi, koji smo u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj trudimo se i dajemo sve od sebe da iskoristimo svaku priliku kako bismo došli do para i omogućili realizaciju važnih poslova u Opštini. Nedavno, tačnije, 24. Jula je i zvanično potpisan ugovor o odobrenju projekta koji će omogućiti rekonstrukciju objekata Karaule u selu Dojkinci. Na ovaj način mi ćemo dobiti jedan sportsko rekreativni centar koji se može koristiti u turističke svrhe , ali je pre svega namenjen deci i mladima. Projekat podrazumeva kompletnu rekonstrukciju objekata tako da ćemo dobiti jedan izuzetan ambijent na Staroj Planini koji će biti ponajviše dostupan deci za rekreativne nastave koje bi se odvijale na našem području u uredjenom i prijatnom prostoru”- kaže Marija Djošić

A potom je počela izgradnja objekta

Niče još jedan vredan objekat u srcu Stare Planine VIDEO

8.8.2015

Predsednik Opštine Vladan Vasić, sa saradnicima, obišao je danas gradilište u Dojkincima gde je u toku rekonstrukcija nekadašnje vojničke Karaule. Rekonstrukcija objekta se finansira sredstvima iz projekta IPA programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija čija je vrednost oko 200 hiljada evra.

Vladan Vasić je posle obilaska objekta rekao da će ovo biti još jedan objekat koji će svakako doprineti razvoju turizma u Parku prirode, a lokalna samouprava će nastaviti da realizuje projekte koji će omogućavati bolje uslove života na selu, posebno onih koji će motivisati mlade da se vrate u selo. Rekonstrukcijom bivše karaule, površine oko 100 metara kvadratnih, dobiće se prostor pet puta veći. Objekat će najverovatnije biti pod upravom Turističke organizacije Pirot.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Marija Djošić, pored ostalog kaže da je ovo još jedan primer gde je na osnovu saradnje u okviru programa prekogranične saradnje Opština dobila vredan objekat. Kancelarija će i dalje nastaviti sa sličnim aktivnostima.

----------------------------------------------

Radovi na bivšoj Karauli, budućem Sportsko-turističkom centru ulaze u završnu fazu. To su konstatovali i Vladan Vasić, gradonačelnik i njegiovi saradnici prilikom posete.

Od ruinirane Karaule do prelepog Planinarskog doma


14.4.2016


Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima, danas je obišao Planinarski dom u Dojkincima , nekada vojnu karaulu koja je dugo bila zapuštena, ili povremeno korišćenja za potrebe izvidjača i planinara. Danas je to moderan objekat sa preko 500 kvadratnih metara, savremeno uradjen u skladu sa planinskom arhitekturom . Gradjevinski radovi su skoro u potpunosti završeni, uskoro će uslediti opremanje neophodnom opremom.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je naročito zadovoljan što je u veoma kratkom roku, zapravo, kako je planom predvidjeno renoviranje završeno i što će uskoro objekat, u predivnom ambijentu Stare Planine i Dojkinačke reke pored same zgrade Doma biti na raspolaganju sportistima, turistima i svima koji požele da borave u njemu.

Šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Marija Djošić, je istakla da je objekat sagradjen parama iz fondova Evropske unije i da je ovo još jedan primer uspešnog rada na projektima po čemu se naš grad prepoznaje u Srbiji.

Direktor Turističke organizacije Pirot, Bratislav Zlatkov, s nestrpljenjem očekuje početak rada Plkaninarskog doma , s obzirom da je upravljanje povereno Turističkoj organizaciji.