Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije danas obilazi Staru planinu. Stiže Iljušin 76. Požar na Staroj planini trenutno najveći u Evropi.

31. oktobar 2019. 07:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Policijska uprava Pirot saopštila je da će Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije danas, četvrtak, 31. oktobar, obići lokacije zahvaćene požarom i posetiti pripadnike Sektora za vanredne situacije koji su angažovani na gašenju požara na otvorenom prostoru na Staroj planini od nedelje 27.10.2019.godine. Marić će se u 14,30 h ispred Planinarskog doma u Dojkincima obratiti novinarima .

U izjavi pre obilaska požarom zahvaćenih područja na Staroj planini, Trgovištu i Vranju, Predrag Marić je posebno informisao o stanju na Staroj planini


  • Teren na Staroj planini je nepristupačan, velika je visina, mora da se ide i po dva sata pešice, nakon što se izadje iz vozila. Aangažovani su helikopteri Ministarstva unutašnjih poslova, a planirana je pomoć poljoprivredne avijacije, ali će to zavisiti od vremenskih uslova, jer je ujutro prisutna magla kombinovana velikim zadimljavanjem od požara.

  • Teren obuhvaćen požarom na Staroj planini podeljen je na pet sektora gašenja. Prema raspoloživim informacija, Bugarska juče počela aktivno da gasi požar, ali je teren toliko prostran da se verovatno neće sresti sa našim vatrogascima.


Marić je potvrdio da bi danas u gašenje požara na Staroj planini trebalo da se uključi i ruski avion "Iljušin 76" a najverovatnije i helikopteri.

Miljan Stojanović rekao je sinoć , po povratku sa Stare planine , da su uslovi za gašenje požara izuzetno teški, da gašenje otežava jak vetar, magla dim i težak teren kao i veliki prostor koji je vatra zahvatila , tako da uspeha neće biti, ukoliko se ne uključe avion i helikopteri.

Bugarski mediji izvestili su da je požar na Staroj planini, po prostranstvu, oko 4000 hektara, trenutnio najveći požar u Evropi.