Potpisan protokol o saradnji u pogledu primene posredovanja – medijacije između Gradske toplane i Osnovnog i Višeg suda

30. januar 2018. 10:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

U prostorijama Medija centra u Domu kulture Pirot danas je potpisan protokol o saradnji u pogledu primene posredovanja – medijacije, kao alternativnog načina rešavanja predmeta JKP „Gradska toplana“ Pirot sa Osnovnim sudom i Višim sudom u Pirotu.

Snežana Novaković, koordinator opštih i pravnih poslova u Gradskoj toplani Pirot, kaže da je inicijativu za potpisivanjem ovog protokola pokrenula direktorka Toplane, Slađana Mančić. Toplana je do sada podnela zahtev za nastavak izvršenja 447 predmeta, a formirana je i info služba koja će biti posrednik u rešavanju predmeta. Kako je Novakovićeva objasnila, na ovaj način Toplana će pomoći korsnicima koji nisu izmirili svoja dugovanja da to učine mirnim putem.

Portparol Osnovnog suda Jelena Bošković istakla je da protokol predstavlja primer buduće ustaljene prakse rešavanja sporova, kao i da je način rešavanja sporova na ovaj način vrlo povoljan za građane.

Marija Rangelov, portparol Višeg suda u Pirotu, objasnila je da je sada zvanično data inicijativa da se sporovi između Toplane i korisnika rešavaju na takav način. Na ovaj način će Toplana ishodovati brže i lakše naplatu zaostalih dugovanja od građana i za razliku od sudskih sporova medijacija nije javna, rekla je Marija Rangelov.

Trenutno dugovanje tuženih korisnika je 9.242.946 dinara kod Osnovnog suda i 6.240.000 kod javnih izvršitelja.