Pirotski kačkavalj na spisku tri srpska proizvoda za dobijanje medjunarodnog sertifikata

12. oktobar 2018. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas u Pirotu boravili predstavnik Ministarstva poljoprivrede sa svojim saradnicima, Branislav Raketić, i David Liberati, vodja projekta Evropske unije za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla. Jedan od razloga posete bio je satanak sa proizvodjačima peglane kobasice na kojem se razgovaralo o značaju zaštite ovog sve popularnijeg pirotskog proizvoda. Drugi cilj posete Pirotu bio je poseta Mlekarskoj školi „DR Obren Pejić“ koja je jedini ovlašćeni korisnim imena porekla zaštićenog pirotskog kačkavalja. Tom prilikom razgovaralo se o mogućnosti da pirotski kačkavalj bude jedan od tri srpska proizvoda koji će dobiti medjunarodnu sertifikaciju.

Pomoćnik gradonačelnika za pojoprivredu, Goran Popović, kaže da je veoma važna zaštita geografskog porekla pirotske peglane kobasice i da to otvara put omesovljenju proizvodnje , višoj ceni i da očekuje kooperativnost malih proizvodjača koji mogu računati na podršku lokalne samouprave.

Branislav Raketić,šef odseka za deklarisanje i kvalitet hrane pri Ministarstvu pojprivrede kaže da se u zaštitu geografskog porekla mora ići i da je zadovoljan sardnjom sa „malim“ proizvodjačima peglane kobasice. Takoeje, on samtra da pirotski kačkavalj ima realne šanse da dobije medjunarodnu sertifikaciju.

Podrška na putu zaštite geografskog porekla peglane kobasice i dobijanja medjunarodne sertifikacije pirotskog kačkavalja stigla je i od Davidea Liberatija vodje projekta Evropske unije za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla proizvoda.