Pirotski ćilim u srcu Stare planine!

27. jun 2017. 15:00 Društvo Pirot Plus Online

U predivnom ambijentu, u srcu Stare planine kraj šumovitih predela i Dojkinačke reke, u novoizgradjenom, savremenom, Planinarskom domu kraj sela Dojkinci otvorena je manifestacija “Tkačka kolonija na Staroj planini”

Prelep ambijent i veliki broj gostiju okupio se na prostoru oko Planinarskog doma. Neki su šetali kraj Dojkinačke reke, drugi tražili hladovinu da oduševljeni kažu prve utiske, treći šetali okolinom.

Za to vreme, tkalje koje prisustvuju drugoj Koloniji, marljivo su radile , osvajajući polako tajne izrade najlepšeg ćilima na svetu.

Na ovoj Koloniji je prvi put organizovan Nagradni konkurs, tema ,,Pirotki ćilim,,! Deca su u velikoj prostoriji Doma, gde su izloženi i eksponati pirotskih brendova, nestrpljivo očekivala uručenje nagrada . Na zidu su bili okačeni njihovi radovi.

Dok se očekivao svečani deo uručenja nagrada i zvaničnog otvaranja ,,Tkačke kolonije,, , Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije, pokazao je Vladanu Vasiću, gradonačelnika gornji sprat Planinarskog doma koji je uredjen na najsavremeniji način. Prostorije Doma nešto kasnije obišla je i ambasadorka Australije.

NJ.E. Dzulija Fini ambasadorka Australije razgleda eksponate

Violeta Jovanović, generalni sekretar NALED-a i član ETNO MREŽE je pokretač saradnje Pirota i Sombora, pirotskog i staparskog ćilima. Ova Tkačka kolonija je njeno delo i ona je ideolog ovog Projekta koji su pomogle mnoge ambasade. Na početku svečanog uručenja nagrada, Violeta Jovanović je sa oduševljenjem govorila o Projektu, o kulturnom nasledju, Nagradnom konkursu i deci , kao čuvarima nasledja, o ambijentu u kome se sve održava, o Pirotu kao gradu dobrom domaćinu u svakoj akciji.

Da bi se kulturno nasleđe sačuvalo, potrebno je da deca i mladi kroz obrazovanje i porodicu upoznaju i zavole tradiciju svoje zemlje i likovni konkurs koji smo sproveli ove godine u Pirotu je dobar način da negujemo male čuvare tradicije. Konkurs je bio namenjen deci predškolskog uzrasta, kao i učenicima srednjih i osnovnih škola i na konkurs je pristiglo više od stotinu radova. Danas dodeljujemo nagrade učenicima čiji radovi su ocenjeni kao najbolji, a u dodeli će učestvovati i naši uvaženi gosti, i krećemo od najmlađih

Violeta Jovanović najavila je i NJ.E. ambasadorku Australije

A potom su nagrade uručili visoki gosti ,, Tkačke kolonije,,

Ambasadorka Australije – Katarina Pavlović, predškolska ustanova Zmaj

Ambasadorka Indije Narinder Chauhan – Helena Vlatković, prvi razred, OŠ Dušan Radović

Karla Herši, predstavnica UN – Marko Manić, drugi razred, OŠ Sveti Sava

Erika Kin, ataše za kulturu ambasade SAD – Dunja Petrović, treći razred, OŠ 8.septembar

Nemanja Sarač Sombor – Una Stojanović, peti razred, OŠ Vuk Karadžić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić – Anđelija Stančić, učenica drugog razreda pirotske gimnazije

Na kraju svečanosti zabeležili smo izjave visokih gostiju i domaćina Kolonije.