Pirot domaćin Međunarodnog kongresa urgentne medicine

21. maj 2019. 06:00 Društvo Pirot Plus Online

Od 23. do 25. maja u Pirotu će biti održan peti Međunarodni kongres urgentne medicine Srbije, koji organizuju Društvo lekara urgentne medicine i Centar za hitnu medicinsku pomoć iz Sofije.

Predstavnici Organizacionog odbora danas su održali konferenciju za medije i najavili događaj.

Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu, rekao je ovom prilikom da je zadovoljstvo što će Grad Pirot biti domaćin izuzetno važnog naučnog skupa i zahvalio organizatorima koji su prepoznali potencijale Pirota za ovakav događaj. Ranđelović je dodao da je ovo drugi kongres iz oblasti medicine koji se događa u našem gradu, kao i da Pirot polako postaje interesantan za kongresni turizam.

Dr Vladana Stojanović, načelnica Službe hitne pomoći u Pirotu, najavila je da je svečano otvaranje kongresa zakazano za 23. maj u 18 časova, a tom prilikom prisustvovaće eminentni stručnjaci iz oblasti urgentne medicine, ali i brojni gosti koji su podržali organizaciju skupa.

Tokom konferencije za novinare govorili su i dr Saša Ignjatijević, predsednik Društva lekara urgentne medicine i dr Tanja Rajković, potpredsednik Društva lekara urgentne medicine.

Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja Pirot, kaže da će se prilikom kongresa Hitna služba u Pirotu i Dom zdravlja Pirot prezentovati na prikladan i kvalitetan način i očekuje da će predstojeći kongres izneti najnovija saznanja u oblasti urgentne medicine.

Dr Milan Elenkov, anesteziolog u Opštoj bolnici Pirot rekao je da je Međunarodni kongres urgentne medicine uvod u Međunarodni dan urgentne medicine – 27. maj, koji će i službe u Pirotu obeležiti na prigodan način.

Program kongresa je usmeren prema lekarima ali i specijalizantima, studentima medicine, kao i saradnicima medicinskim sestrama, istraživačima i naučnicima, farmaceutima i svima koji su uključeni u zbrinjavanje kritičnih pacijenata. Sesije će obuhvatiti važne aspekte urgentne medicine uključujući prepoznavanje i lečenje akutnih kardioloških stanja, kritičnog zbrinjavanja, osnovnog i naprednog ultrazvuka, lekcija iz taktičke i vojne medicine, toksikologije.