Pirot dobija otvoreni olimpijski bazen

14. novembar 2019. 13:20 Gradska hronika Pirot Plus Online

Konceptualno rešenje za izgradnju otvorenog bazena u Pirotu je završeno. Prema planu otvoreni bazen će se nalaziti na prostoru između novoizgrađenog Zatvorenog bazena „Senjak“, Keja, stadiona i Ulice Milivoja Manića na površini od 2,2 ha i obuhvataće dve celine, rekao je za Plus onlajn Branislav Kostić, diplomirani građevinski inženjer, koordinator na realizaciji projekta „Otvoreni bazen“.

Kostić objašnjava da je jedna celina kupališni kompleks sa otvorenim bazenima na površini od 0,7 hektara. Tu će biti jedan veliki bazen olimpijskih dimenzija i jedan manji bazen za decu i neplivače sa pratećim sadržajima. Drugi deo je na površini od oko 1,5 ha gde će se uraditi sportsko rekreativni sadržaj sa parkovskim površinama.

Oko bazena planiraju se tribina za sunčanje, senilo, velika plaža, zelene površine, a sam prostor će biti ograđen. Na tom prostoru planira se izgradnja i jednog objekta ugostiteljskog karaktera, rekao je Kostić.

Prema rečima Branislava Kostića taj deo grada je izgradnjom zatvorenog bazena i sadržaja sa strane doživeo ekspanziju, a izgradnja otvorenog bazena i svega planiranog će svakako dobrineti boljem kvalitetu života građana.

Kada je reč o radu bazena Kostić napominje da će pokušati da koriste moderne tehnologije za zagrevanje vode, a iskoristiće se i deo tehnike zatvorenog bazena kako bi pojeftinili izgradnju kompleksa.

Konceptualno rešenje za izgradnju otvorenog bazena u Pirotu je urađeno i sada se nadograđuje. Projektant je firma iz Niša „Forma antika“, trenutno se radi urbanistički projekat koji je osnov za izdavanje građevinske dozvole, naveo je Kostić.

Prema zvaničnim podacima Gradske uprave Pirot očekuje se da do kraja 2019. bude završena kompletna projektno-tehnička dokumentacija. Tada će se znati tačna vrednost radova. Početkom 2020. godine pokrenuće se tender za izbor izvođača radova, s obzirom da je Grad u svom budžetu za 2020. godinu predvideo sredstva za početak radova na otvorenom bazenu.