Piroćanci, amateri planinari, na vrhu Balkana!

26. jun 2018. 10:00 Darovi prirode Pirot Plus Online

Naš saradnik Nikola Spasić i njegovi drugari ne "miruju"! Skoro svakog vikenda traže nove izazove osvajajući planinske visove, neotkrivene lepote Stare planine, brojne vodopade. Nikola ima još dva interesantna hobija. Bavi se amaterski fotografijom, a svojim teleskopom, on i njegovi drugari često ,,lutaju,, planetama i dive se zvezdama iz naše galaksije. Brojne fotografije inspirisane lepotom prirode i ,,nebeskog šarenila,, do sada smo objavili na našem Portalu.

Prošlog vikenda trojica zaljubljenika u prirodu i planinarenje, krenuli su u još jedan izazov. Bez većih priprema, odlučili su se da se popnu na Musalu, najveći vrh Balkana i planine Rila.

Po povratku, Nikola Spasić bio je prepun utisaka, naravno i fotografija.

Evo i teksta za one koji će se odlučiti da ,,osvoje,, Musalu.

Kreće se iz Boroveca, koji se nalazi oko 100km od Sofije. Gondola kreće sa 1300 mnv i penje nas na 2300 mnv. Dugačka je 5km, vožnja traje 25min, cena je 12 leva.

U početku se ide širokom stazom, praktično bez ikakvog uspona, dok je druga trećina uspona dosta strmija i penje se uz goleti Rile. Staza je odlično obeležena, a pred sam kraj i obezbeđena sajlom jer vodi preko uskog grebena. Iako je ovo najviši vrh Balkana, može se reći da se do njega stiže lakše nego do nekih naših vrhova...recimo Koprena, upravo zbog prohodnosti staze.

Najjači utisak ostavljaju jezera, gorske oči, koja u kombinaciji sa impresivnim vrhovima Rile i zaostalim snegom u junu ostavljaju bez daha.

Musala je na 2925 mnv. Na samom vrhu nalazi se meteorološka stanica. Pogled je fenomenalan. Inače smo do gore i nazad iskusili sa godišnja doba, vrućinu, kišu, grad, vetar, čak i neku susnežicu na samom vrhu. Planinara je bilo sigurno stotinak, iz raznih zemalja Evrope i sveta (Poljaci, Amerikanci, Japanci...).

Pored same lepote Rile, njenih jezera i same musale, ostaju još dva utiska....

Imamo i mi našu Staru, ali je na žalost ne koristimo ni približno dovoljno. A potrebno je malo: prohodne i obeležene staze, smeštaj u selima i nakon toga malo reklame...

Drugi utisak je čistoća, nismo naišli ni na papirić usput, a kamo li kesu ili plastičnu flašu. Opet, imali smo situacija da nalazimo na nemarne ostatke "ljubitelja" prirode na Staroj planini, a da li je u pitanju svest ljudi ili neko čisti po Rili to prosudite sami

Sve u svemu, fenomenalna tura, za svaku preporuku, a uz dobru organizaciju i pokret u cik zore, kući ste pre večere...

Tekst i fotografije Nikola Spasić