Otvorena medicinska soba u Školi "Mladost" u Pirotu

15. novembar 2018. 07:00 Društvo Pirot Plus Online

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” danas je otvorena medicinska soba koja predstavlja rezultat projekta Saveza Autizam Srbija i kompanije Vip mobile.

Medicinske sobe namenjene su edukaciji osoba sa autizmom, u okviru koje im se kroz individualan rad približavaju realne situacije prilikom pregleda i intervencija, kao jednog od najvećih izvora njihove anksioznosti.

Za ovu priliku zaposleni u školi i deca su pripremili prigodan program.

Prisutne je, po završetku priredbe, pozdravila direktorka škole Vesna Todorović. Ona je zahvalila Savezu za autizam i Vip mobilu ste prepoznali njihovu školu i obezbedili donaciju. Ovom prilikom direktorka škole je uručila zahvalnicu Saunčici Petrović iz Saveza Autizam Srbija.

Pre otvaranja medicinske sobe obratili su se: Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, Sunčica Petrović, ispred Saveza Autizam Srbija, dr Mirjana Stanković Đorđević, profesor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Pirotu i doktor neurolog Ivan Ilić, a potom su svi zajedno obišli novi prostor u školi - medicinsku sobu.

U izjavi za medije direktorka Vesna Todorović govorila je o detaljima projekta i značaju medicinske sobe.

Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika, istakla je da se Grad Pirot trudi da pomaže deci sa smetnjama u razvoju i Školi „Mladost“ i podsetila da su u proteklom periodu rekonstruisali u potpunosti školu i svakodnevno nastoje da uslovi budu na visokom nivou. Ona je dodala da je Grad izdvojio sredstva i sada imaju četiri lična pratioca i dva defektologa koji pomažu deci sa razvojnim smetnjama.

Sunčica Petrović iz Saveza Autizam Srbija rekla je da je ovaj projekat jedan od tri u okviru donacije Vip mobile i da je Škola „Mladost“ prva koja je dobila medicinsku sobu, a do kraja godine otvoriće još dve u Beogradu.

Prof. dr Mirjana Stanković Đorđević kaže da su deca sa razvojnim smetnjama vrlo uznemirena prilikom odlaska kod lekara i da je ovo izuzetan način da deca prevaziđu stres, kao i da će biti od velike koristi deci, roditeljima i lekarima. Ona je posebno istakla da je Škola „Mladost“ konačno postala prepoznatljiva i da su deca postala vidljivija i veruje da će to ubuduće biti još izraženije.

Dr Ivan Ilić objašnjava da je svakoga dana svedok toga da većina dece ima strah od lekara, pogotovu mala deca. Ovom prilikom dr Ilić je pohvalio i školu i donatore i pozvao sve odgovorne da slede ovaj primer.