Održana debata o utvrđivanju tema od javnog interesa za Grad Pirot

26. novembar 2018. 15:00 Društvo Pirot Plus Online

U sali Skupštine grada danas je održana javna debata o utvrđivanju tema od javnog interesa za Grad Pirot, koja će poslužiti u definisanju potreba budžetskog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom informisanju.

Na debati su učestvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS koji su u realizaciji svog projekta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou” izabrali Pirot za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrđivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge opštine i gradove u Srbiji. Pored predstavnika NUNS-a i Gradske uprave Pirot debati su prisustvovali i predstavnici svih medijskih kuća u gradu, brojnih ustanova, organizacija i udruženja.

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravio Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika ističući da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na slobodno izražavanje i informisanje putem medija i da su slobodni mediji osnov za razvoj stabilne demokratije. Ovom prilikom Ranđelović je naveo šta je Grad Pirot učinio u dosadašnjem periodu shvatajući značaj lokalnih medija.

Prema njegovim rečima 2008. godine počelo je sufinansiranje lokalnih medija, 2010. godine je raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, a 2014. godine shvaćen je značaj elektronskih medija i počelo sufinansiranje portala.

Za 2018. godinu Grad Pirot je izdvojio 24 miliona dinara za sufinansiranje ukupno 17 projekata.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, zahvalio je Gradskoj upravi Pirota što je prepoznala važnost ovog projekta kako bi preciznije, u javnom interesu građana Pirota, sa svim ustanovama koje se brinu o društvenim oblastima života konkretizovali teme koje su najvažnije za građane Pirota i koje će biti obuhvaćene konkursom Grada za 2019. godinu. Raković kaže da je planirano da na sledećoj debati, koja će biti idućeg meseca, definišu spisak konkretnih tema.