Odbranili smo zakon o rodnoj ravnopravnosti

15. septembar 2017. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, čiji je ovlašćeni predlagač, sačuvan i da se odustalo od ideje Ministarstva rada i socijalne politike da se zakon piše iz početka.

„Nacrt zakona sačuvan je i zahvaljujući podršci svih organizacija koje su prethodnih nedelja stale uz ovaj nacrt zakona, zahvaljujući timu koji je više od dve godine radio na ovom zakonu i zahvaljujući medijima, koji su prepoznali značaj rodne ravnopravnosti“, izjavila je Mihajlovićeva na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Potpredsednica Vlade je dodala da nije uspela u nameri da se o ovom nacrtu zakona izjasni Vlada Srbije, pre svega zbog primedaba Ministarstva rada, koje smatra da postoje „problemi u implementaciji ovog zakona“, za koje ona lično smatra da ih nema.

Zato sam kao ovlašćeni predlagač ovog zakona odlučila da ga više ne upućujem odborima Vlade Srbije, već ću ga predati Ministarstvu rada, kako bi rešili probleme u implementaciji za koje smatraju da postoje. Moj tim je uradio najveći deo posla u vezi sa ovim zakonom i očekujem da će Ministarstvo rada brzo rešiti probleme u implementaciji kako bismo što pre na sednici Vlade mogli da se izjasnimo o zakonu i uputimo ga u parlament. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pružiće svu potrebnu pomoć ministarstvu i nadgledaće sprovođenje ovog postupka“, istakla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje koji su to „problemi u implementaciji“ koje je navelo Ministarstvo rada, Mihajlovićeva je rekla da ona „do sada nije čula nijednu konkretnu primedbu“.

„Ono što nikako ne bih želela jeste da se iza formulacije „problemi u implementaciji“ krije namera da se usvajanje ovog zakona odloži. Ne očekujem promene najvažnijih odredaba ovog zakona jer bi to naišlo na reakciju svih koji su zakon podržali. Verujem da niko neće dozvoliti bilo kakve retrogradne promene zakona“, kaže Mihajlovićeva.

Novinare je zanimalo i da li je kvota od 40 odsto zastupljenosti žena u političkom i javnom životu najveća prepreka usvajanju ovog zakona.

„Podsetila bih da je Vlada Srbije koju je vodio premijer Aleksandar Vučić u februaru 2016. godine usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je predviđao podjednako uključivanje polova u politički i javno život, odnosno po 50 odsto. Ako je Vlada Srbije mogla ovo da usvoji, ne verujem da je problem da usvoji zakon sa kvotom od 40 odsto“, istakla je Mihajlovićeva, koja je dodala da je taj predlog zakona iz 2016. povukla iz skupštinske procedure zbog dodatnih dogovora sa nevladinim sektorom.

Preuzeto sa sajta Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrasrukture