Odbor Skupštine Srbije odobrio izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Vladan Vasić: Ovaj predlog je bolji, ali mi ostajemo bez 30 miliona dinara iduće godine!

04. oktobar 2016. 09:15 Društvo Pirot Plus Online

Odbor Skupštine Srbije za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu je u načelu odobrio predložene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Po predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Republike.

Tako će, objasnila je na sednici Odbora ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić, od gradova biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od Beograda najviše – 1,9 milijardi, a od opština 1,6 milijardi, a vodilo se računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda.

Ministarka je rekla da su izmene zakona nastale da bi se prevazišla neravnomernost izmedju Republike i lokalne samoprave, kao i zbog aranžamana sa MMF-om.

Brnabić je istakla da se Srbija nije slepo pridržavala onoga što je predložio MMF, već da će izmenama tog zakona, umesto zahtevanih osam milijardi dinara ušteda, biti prerasporedjeno 4,8 milijardi dinara poreskih prihoda.

“Nismo se slepo držali onoga što je MMF tražio, pokazali smo da umemo da mislimo svojom glavom”, ocenila je ministarka.

Bilo je potpuno očekivano da odluku Odbora prokomentariše Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. Rekli bi iz više razloga.

Najpre, tiče se finansiranja lokalnih samouprava, Zatim, Vasić je član je Upravnog odbora Naleda gde je Ana Brnabić bila predsednik , a sada ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja je i predložila da se ublaži raniji predlog koji je bio poguban po finansiranje lokala. Uz sve to, Vladan Vasić, bio je jedan od glasnijih gradonačelnika koji je raniji predlog kritikovao.

Iako je ovaj predlog Zakona bolji, Grad Pirot će iduće godine od transfera iz Republike, dobiti 3o miliona dinara manje!!!