Odakle uginule ribe u Nišavi? Ozbiljan problem ili...!!??

13. avgust 2019. 13:12 Gradska hronika Pirot Plus Online

Kako beše ono, terali zeca, isterali... Baš tako, redovna jutarnja šetnja Kejom, onim "maskiranim" u korov, kao i naša reka, bila je uzbudljiva. Odlučio sam da tu reportažu radim za sredu, jer je iskrslo nešto čemu se nisam nadao!

Ribolovac Mića , videvši nas da snimam tunele na Koridoru, pozvao me je i onako rezignirano rekao


  • Komšija snimaj ovo. Pogledaj uginule ribe.


I "komšija" je snimao! Mogao je "komšija" - snimatelj i da se oklizne i okupa ! Bilo bi baš zabavno !! U rano jutro !

Ima različitih komentara. Tanja Vidanović iz Zavoda za javno zdravlje rekla nam je danas da oni izlaze na teren da urade analizu kada dobiju nalog od inspektora. Inspektor Štetić, kada smo ga zvali bio je u Sudu, tako da je naš pokušaj "otišao niz Nišavu" s uginulim ribama.

Novinar Sonja Ćirić je pre neki dan razgovarala sa Tatjanom Vidanović o uzorkovanju vode. Pored česama, u Zavodu rade i analizu Nišave i pritoka.

Jerma je treće kategorije, Dag banjica takodje. Dakle, dozvoljeno kupanje. Temštica, nalazi će biti "gotovi" u sredu, ali je najverovatnije dobro. Iduće nedelje radiće se uzorkovanje vode sa Zavojskog jezera i Nišave. Rezultati će biti za sedam dana !

Eto to je priča o uginulim ribama koje smo jutros videli u Nišavi. Možda je u pitanju nešto oko mresta, ne znam, možda voda, šta li, tek, bilo je uginulih riba.

Uz sve to bilo je i uginulih pasa, naravno smeća. Uzvodno nekoliko stotina metara dalje deca prolaze kroz šiblje i korov da se kupaju. Ali o tome u sredu!

Maločas mi rekoše da su uzvodno od Golemog mostra videli uginulu ribu od 300 -400 grama. Masovna Ribolovačka organizacija Pastrmka ili zna razloge i ne "uzbudjuje se" ili inspektori nisu dobili informaciju o uginulim ribama. Možda su procenili da nije "strašno" ili ne znaju ljudi ništa o tome !