Od sutra štrajk u Opštoj bolnici u Pirotu. Većina lekara i sindikati zahtevaju smenu direktora

31. oktobar 2019. 11:52 Uncategorized Pirot Plus Online

Danas je u Opštoj bolnici u Pirotu održan sastanak predstavnika sindikata „Nezavisnost“, Granskog sindikata zapošljenih u zdravstvu,Sindikata medicinskih sestara i tehničara i velikog broja lekara i medicinskog osoblja. Amfiteatar Bolnice bio je ispunjen do poslednjeg mesta. Zapošljeni u Bolnici zahtevaju smenu direktora, Gorana Petrovića, i stvaranje uslova za normalan rad.

Doktor Dragan Tošić, predstavnik Sindikata „Nezavisnost“ najpre je zahvalio svojim kolegama koji su se okupili u velikom broju i rekao da su zapošljeni u Bolnici veće nekoliko meseci veoma nezadovoljni stanjem, načinom rukovođenja i ophođenjem prema zaposlenima.

Dr Branimir Haviža Lilić, predstavnik Sindikata zapošljenih u zdravstvu, je istakao da je cilj današnjeg okupljanja da se iznesu podaci, ili sažeti izveštaj, o stanju u Bolnici, o potrebi da se zahtevi zapošljenih upute menadžmentu i višim instancama, odnosno Ministarstvu zdravlja.

Dr Dragan Tošić je upoznao prisutne i o tome da je deo menadžmenta podneo ostavke i da otkazuje poverenje direktoru dr Goranu Petroviću.

Dr Nenad Zdravković, koji je poneo ostavku na mesto zamenika direktora Bolnice je obrazložio da ovaj skup nema političku konotaciju.

Dr Aleksandar Lilić je istako da je Opšta bolnica u Pirotu po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji, a takva je bila i u Jugoslaviji. Izgrađena je parama stanovnika Pirota i okoline, samodoprinosom. Nosila je epitet „Mala VMA“ jer je organizaciono tako i koncipirana.

Predstavnik Sindikata medicinskih sestara i tehničar, Igor Stojanović, smatra da je do obustave rada trebalo doći ranije. Zahvalio je svojim kolegama na strpljenju i kaže da se neće odustati od ispunjenja zahteva.

Jednočasovni štrajk upozorenja zakazan je za sutra u dvanaest časova predvođen štrajkačkim odborom koji čine dr DraganTošić, Igor Stojanović, dr Branimir Haviža Lilić, dr Milan Živić i dr Aleksandar Lilić.

Zatražili smo da čujemo i direktora Bolnice, dr Gorana Petrovića, ali nam je rečeno da nije u Bolnici.

Dr Goran Petrović objavio je na sajtu Opšte bolnice Pirot sledeće obaveštenje za javnost i medije o stanju ispravnosti aparata za anesteziju i tehničke ispravnosti sistema za centralni razvod gasova u Opštoj bolnici Pirot.


Na kraju želimo da napomenemo da našoj medijskoj kući "Ani pres" nije upućen poziv za održavanje današnjeg sastanka, ali da smo u cilju informisanja javnosti sopstvenom inicijativom saznali za događaje u Bolnici i da ćemo i nadalje pratiti sve aktuelnosti u ovoj ustanovi od izuzetnog značaja za naš grad kao i do sada.