Od ponedeljka sneg, zimske gume neophodne

22. novembar 2013. 07:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

PADAVINE kreću već od vikenda. U subotu će se kiša proširiti od zapada i postepeno jačati, pa će po podne i uveče ponegde na severu biti obilnijih padavina. U nedelju hladnije uz slabu kišu. U ponedeljak još hladnije uz slabe padavine. U višim predelima sneg, na severu i zapadu i u nižim predelima prvo susnežica, a zatim i prvi sneg, dok na jugu ostaje kiša. U utorak još hladnije i uglavnom suvo, na jugu slab sneg. Do kraja meseca hladno i uglavnom suvo vreme, povremeno može provejavati slab sneg.

Vremenska prognoza Pirot
16°C


6°C
15°C


7°C
14°C


9°C
8°C


2°C
2°C


0°C
3°C


0°CAgencija za bezbednost saobraćaja Srbije poručila je vozačima da letnje pneumatike na vozilima zamene zimskim, s obzirom da se tokom vikenda očekuju manje snežne padavine. Sudeći prema prognozi meteorologa, tokom vikenda, koji je pred nama, trebalo bi letnje pneumatike na vozilima da zamenite zimskim, ukoliko nameravate da koristite svoje automobile narednih dana, navedeno je u upozorenju Agencije vozačima za vožnju tokom snežnih padavina.


Agencija podseća da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, pre svega zimskim pneumaticima na sva četiri točka, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.


Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.
Za pripremu vozila u zimskim uslovima potrebno je nešto više vremena, pa je dobro blagovremeno da se pripremite za vožnju. Saobraćaj je u danima snežnih padavina i niskih temperatura znatno sporiji.


Važno je voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mestima na kolovozu ispod snega može naći led.


To se posebno odnosi na mostove, tunele, useke, zaseke, deonice pored reka, i slično. Takođe, potrebno je držati bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi eventualno iznenadno zaustavljanje bilo bezbednije.


Pešaci bi trebalo da se kreću isključivo trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima.
U periodu od 1. novembra do 1. aprila, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca.


Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.
U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima.

Novčana kazna za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno je 3.000 dinara, a ukoliko je poseduju, a ne koriste u skladu sa propisima, 5.000 dinara.