Nove istorijske činjenice vezane za život i funkcionisanje Pirota za vreme bugarske okupacije

24. oktobar 2019. 12:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas su u prostorijama Istorijskog arhiva u Pirotu predstavnici Udruženja istoričara Pirota i Istorijskog arhiva prezentovali prve rezultate zajedničkog projekta "Pirot kroz građu bugarskih arhiva".

Sredstva za realizaciju ovog projekta, u iznosu od oko 160.000 dinara, obezbedio je Grad Pirot.

Ovom prilikom predstavnici Udruženja istoričara Pirota su svu preuzetu dokumentaciju i arhivsku građu predali na sredjivanje Istorijskom arhivu u Pirotu.

Prisutne je najpre pozdravila direktorka Arhiva Ivana Kostadinović koja je istakla značaj ovog projekta sa aspekta arhivske gradje

Grad Pirot prepoznao je značaj Udruženja istoričara i uvek smo tu da pomognemo naučno istraživački rad koji posebno doprinosi unapredjenju i očuvanju kulturnog i istorijskog identiteta Piroćanaca, rekao je Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu.

Istoričari Davor Lazarević i Predrag Vidanović govorili su o samom projektu, ali i o značajnim dokumentima koje su o Pirotu i Piroćancima pronašli u depoima Državnog arhiva Bugarske. Reč je o više od 3.700 strana, praktično pojedinačnih dokumenata koji će posle stručne obrade i sredjivanja, poslužiti da se dodje o odredjenih istorijskih činjenica vezanih za naš grad i značajne Piroćance u periodu od 1941. do 1944. godine.

Lične karte, gimnazijska svedočanstva, rešenja sudskih procesa, veliki broj informacija vezanih za pirotske Jevreje, praktično sve ono što je bilo značajno tokom te četiri godine bugarske okupacije Pirota.