Ništa bez Komunalca! U dvorištu škole Dušan Radović uredjuju se zelene površine, uklanja korov i seje trava!

18. jul 2019. 12:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Da li zbog položaja, Kej i Nišava su u "predvorju" da li zbog velikog prostora u dvorištu, zelenih površina, drvoreda, tek zaista smatram da učenici škole Dušan Radović imaju dvorište za uživanje. Uz to, dva terena za rukomet i mali fudbal, jedan košarkaški, staze za trčanje, Kej za rekreaciju, sve to čini ovu Školu posebnom u odnosu na druge gde su dvorišta skoro u kamenu!

Prošle godine, tačnije, prvih dana nove školske godine, završeni su radovi na uredjenju dvorišta. Nekako je i tada delovalo kao da nije sve završeno.

Uostalom evo da vidite kako je izgledalo 3. septembra kada je Vladan Vasić, gradonačelnik obišao Školu.

Nešto kasnije, posebno tamo s proleća, da svi radovi nisu završeni videlo se baš drastično. Rečeno je da je to prva faza! Kako je, medjutim, moguće da u prvoj fazi nije bilo pozicije, kako kažu gradjevinci - "uredjenje travnjaka" !!!Sve površine, gde je trebalo da budu travnjaci, zarasle su u korov, a jedan deo prema "Prvomajskom cvetu" toliko u visokom šiblju, da nije bilo preporučljivo dozvoljavati deci da se tu igraju.

Često sam od tada, možda i zbog toga što tuda prolazim, da bih šetao Kejom, pitao, pokazivao snimke, da nisu svi radovi završeni, da je ostalo mnogo toga da se uradi, da je, umesto da djaci uživaju, postaje sve neuredjenije !

Visoko rastinje, ograda prema Keju propala, svuda gde su planirani, valjda projektom, travnjaci, još uvek je visoka trava, neuredno, oko ograde takodje korov.

Posebno ružno izgledale su staze gde je projektant želeo da izrazi svoj "inovatorski", moderan, stil. Nisam čuo kako se to zove, ali kako i danas izgleda, bolje je i da ne znam. Običan čovek, koji "ne gleda teve" šalim se naravno, za ovo umetničko delo rekao bi da su treske ! Izvinjavam se naravno projektantu, ali, malo sam putovao svetom i video da se te "treske"obično postavljaju na malim površinama, oko ukrasnog drveća, u žardinjerama ili oko njih... Nabacati to na staze u školskom dvorištu ne samo da je promašaj, već može da bude i opasno ako nekome od mladih koji se tu okupljaju noću, padne napamet da baci upajenu šibicu ili papir.

Juče sam u razgovoru sa Bobanom Tolićem , zvao sam, naime, da pitam o aktivnostima ovih dana. Saznao sam da su radnici Komunalca došli, da spasu što se spasti može, da ovih dana, dok nema dece, urade ono što ranije nije uradjeno. Zna se , "interventna jedinica Komunalca" ti skromni, vredni ljudi, uvek su tamo gde nešto treba da se uredi, popravi...

Jutros sam po dogovoru, bio u dvorištu škole Dušan Radović. Dosta toga je već uradjeno. Kosi se trava, priprema zemljište za sejanje trave, u nekim delovima je već završeno, kosi se i ono visoko šiblje tamo prema "Prvomajskom cvetu".

Hteo sam da vam pokažem i one staze , onaj "umetnički izraz" da, te "treske" koje su dobile "društvo" na šta je projektant morao da razmišlja. Nikla je trava! Ili korov, ako ćemo iskreno!

Eto to je novo kada je ova Škola u pitanju. Nisam dodao da se radovi realizuju sredstvima Ministarstva privrede i lokalne samouprave i da su za prvu fazu izdvojena sredstva u vrednosti od 27 miliona .

Da podsetim da su postavljene svetiljke i da je to, uz nove konstrukcije na košarkaškom terenu, golove i mreže, takodje uradjeno u okviru prve faze projekta,.