Nataša Branković: Postoji mogućnost da upišemo odeljenje manje prvog razreda nego prošle godine

06. maj 2019. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Upis prvaka počeo je 1. aprila i završava se 31. maja. Još uvek je rano da se zaključi da li će sve škole upisati broj odeljenja na prošlogodišnjem nivou ili možda više, ali to je ono za šta se sve škole zalažu.

Prema rečima Dušana Spasića, prosvetnog inspektora u Gradskoj upravi Pirot, broj predškolaca, budućih prvaka je ove godine za tridesetak veći nego prošle godine. Pripremni predškolski program završava 435 deteta.

O broju upisanih prvaka ovih dana razgovarali smo sa Natašom Branković, direktorkom OŠ “Dušan Radović” s obzirom da bi, prema sadašnjem stanju, škola mogla da upiše odeljenje manje u odnosu na prošlu godinu.

Nataša Branković objašnjava da se u svim školama smanjuje broj odeljenja, ali da je kod njih to izraženije jer se škola nalazi u delu grada gde se beleži odliv stanovništva.

Manji broj dece najviše se uočava u seoskim sredinama. Kada smo nedavno razgovarali sa prosvetnim inspektorom Gradske uprave Pirot o ovome istakao je da je sve manje dece za upis u isturenim odeljenima u selima, kao i da mnogi roditelji koji žive na selu odlučuju da upišu svoje dete u gradu.

Upis prvaka zvanično traje do kraja maja, međutim, ukoliko iz opravdanih razloga roditelji ne mogu da upišu dete u ovom periodu, neće biti problem da to učine i do 1. septembra.