NALED: Otvoren "Vojvođanski salon" u zgradi Banovine

20. septembar 2019. 09:28 Društvo Pirot Plus Online

U zgradi novosadske Banovine danas je javnosti predstavljen „Vojvođanski salon“, mesto na kojem će posetioci zgrade Pokrajinske vlade i parlamenta moći da vide najlepše primere tradicionalnog stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini u tehnikama tkanja, necanja, pustovanja, veza i zlatoveza.

Uspostavljanje “Vojvođanskog salona” podržali su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kao pokroviteljka inicijative „1.000 žena“ i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji su prisustvovali otvaranju zajedno s izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović, gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović, direktorkom Zavoda za ravnopravnost polova Dianom Milović i ženama iz Etno mreže, koje su izradile eksponate.

Na skupu je istaknuto da otvaranje salona, poput već otvorenog „Srpskog salona“ u zgradi Vlade Srbije, za cilj ima očuvanje kulturnog nasleđa, kao i podršku preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju žena i mladih koji su mahom iz ruralnih krajeva, bez stalnog zaposlenja i primanja, ali sa vrednim znanjem u rukama.

Potpredsednica Vlade izjavila je da je presrećna jer se Pokrajinska vlada priključila inicijativi koja za cilj ima da uposli najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.


  • Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena, čuvamo naše vrednosti i nasleđe, ponosno ga pokazujemo svetu i pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji, rekla je Mihajlović.


Predsednik Pokrajinske vlade izrazio je zadovoljstvo jer je deo velike i uspešne inicijative koja podstiče zapošljavanje žena i promoviše sve ono što žene stvaraju čuvajući kulturno nasleđe.

  • Ovom zajedničkom inicijativom pomažemo razvoj sela od Sombora do Pirota, poklanjajući ove rukotvorine stranim zvaničnicima dajemo im svojevrsni otisak duše sa ovih prostora“, naglasio je Mirović.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da bi konkretni koraci u pravcu podrške udruženjima žena bili da republička i pokrajinska vlada nastave da koriste rukotvorine kao protokolarne poklone za zvaničnike koji posećuju Srbiju i Vojvodinu i druge partnere, kao i da ove proizvode poklanjaju u diplomatskim predstavništvima širom sveta, posebno u Briselu.

Ministarstva i pokrajinski sekretarijati mogu da podrže zanatska udruženja mladih i žena kroz rodno osetljive konkurse u okviru kojih bi dodeljivali sredstva za rad na dizajnu, nabavku pakovanja, zaštitu kulturnog nasleđa i organizovanje edukativnih radionica za decu i mlade.

Kako je otvaranje „Vojvođanskog salona“ jedna od inicijativa Novog Sada u sklopu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, gradska uprava bi mogla da predvidi i posebne programe sa zanatskim udruženjima u obnovljenoj zgradi Svilare, a veliki iskorak u promociji bilo bi obezbeđivanje prostora za gradsku etno galeriju.