NALED - Nova fiskalizacija do kraja godine

18. mart 2015. 10:32 Društvo Pirot Plus Online

Da li je i zašto država odustala od uvođenja onlajn fiskalnih kasa koje bi trebalo da obezbede bolju kontrolu izdavanja računa

Do kraja godine Srbija će dobiti novi zakon o fiskalnim kasama kojim će biti zakonski uređen deo delatnosti koje sada nemaju obavezu izdavanja fiskalnih računa, najavio je ministar finansija Dušan Vujović. Međutim, prema informacijama dostupnim NALED-u, država trenutno ne razmišlja o uvođenju onlajn fiskalnih kasa iako je prethodni direktor Poreske uprave Ivan Simič najavljivao prelazak na novi sistem tokom 2014.

NALED podržava i predlaže što širu fiskalizaciju keš transakcija i proširenje na većinu uslužnih delatnosti koje ne izdaju fiskalne račune, a najčešće nemaju bilo kakav dokaz o izvršenoj transakciji što otežava praćenje prometa robe i usluga na tržištu i otvara veliki prostor za sivu ekonomiju.

EKOLOŠKU NAKNADU PLAĆA TEK SVAKI PETI OBVEZNIK

Uvođenje ekološke naknade za tretman proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada nije do sada opravdalo svrhu zbog loše kontrole naplate. Od uvođenja 2011. ovu obavezu redovno plaća tek oko 20 odsto obveznika, a budžet Srbije oštećen je za 80 miliona evra, pokazuju podaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i njenih članica.

- Ekološku naknadu proizvođači i uvoznici su uračunali u cene tako da svi koji ne plaćaju naknadu predstavljaju nelojalnu konkurenciju nama koji redovno izmirujemo obaveze. To je loša poruka potencijalnim investitorima i potrebno je da inspekcijski organi obezbede bolju kontrolu i jednake uslove poslovanja za sve – kaže Jasmina Vignjević, šef službe za odnose sa državnim institucijama u Telenoru, članu NALED-a i Saveza za fer konkurenciju.

MARKIRANJE GORIVA U BUDŽET ULILO VIŠE OD 80 MILIONA EVRA

Nacionalni program markiranja goriva za godinu dana primene obezbedio je povećanje prihoda u budžetu za više od 80 miliona evra i smanjio udeo nelegalnog goriva na tržištu na manje od 1 odsto.

- Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima jer smo uticali na smanjivanje obima sive ekonomije i ostvarili prosečan mesečni rast prometa goriva u Srbiji za 5%. Od 1. februara ove godine počelo je markiranje tečnog naftnog gasa dok će kontrola koncentracije markera uskoro započeti i na benzinskim pumpama – kaže Marinko Ukropina, generalni direktor predstavnika konzorcijuma SGS Beograd i član Izvršnog odbora NALED-a.