Najavljeno značajno povećanje plata i penzija! O procentima narednih dana

06. oktobar 2017. 05:30 Društvo Pirot Plus Online

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije kazao je da će građani imati razloga da se obraduju pre kraja godine mimo onoga što se sprema od januara 2018. godine.

"Plate će biti veće i penzije će biti veće nego ikada" rekao je predsednik. On je izneo podatak da je suficit u avgustu 6,5 milijardi dinara odnosno oko 570 miliona evra. Vučić je podsetio da je planirani deficit bio 5 milijardi dinara u ovom periodu, a imamo suficit od 6,5 milijardi što je neočekivano.

Predsednik Srbije je ukazao da je Srbija prošla sedmi aranžman sa MMF, da je nivo nezaposlenosti najniži u poslednjih čak i deset godina, da je najveća pokrivenost uvoza izvozom... Naznačio je da imamo veće direktne strane investicije nego 4 zemlje plus jedna teritorija u regionu zajedno, a takođe je i izvoz na nivou svih ostalih ukupno.

Prema njegovim rečima svi će u javnom sektoru imati veće plate. Naveo je da je pre tri godine plata bila 356 evra, da je sada oko 405 a biće od 445 do 450 i u sledećem povećanju će ići i na 500 evra. Vučić je naznačio da kada govori o platama ne misli samo na javni sektor već i na privatni koji treba da bude atraktivniji za zapošljavanje ljudi nego što je to slučaj sa javnim sektorom.Predsednik Srbije je naveo da će rast BDP ove godine biti oko 2 do 2,5 odsto, a da ćemo dogodine imati i četiri odsto.

Podsetio je da je ove godine bila užasna hidrološka situacija, led na Savi i Dunavu a zatim i nezapamćena suša koja je samo prinos kukuruza smanjila za 40 odsto, ali i pored toga smo u plusu u rastu BDP.