Na tribini "Vaspitni nalozi u zajednici" potpisan ugovor o saradnji između Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Komunalca i Sportskog centra u Pirotu

20. decembar 2018. 13:28 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Skupštine grada održana je tribina "Vaspitni nalozi u zajednici" koju organizuju Grad Pirot, Centar za socijalni rad, Policijska uprava i Više Javno Tužilaštvo uz podršku Centra za socijalno preventivne aktivnosti Grig i Unicef-a.

Tribini su pored predstavnika navedenih institucija prisustvovali i predstavnici škola.

Ispred Gradske uprave prisutnima se obratila Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu. Ona je istakla da je cilj projekta, u okviru kojeg se održava tribina, da se unapredi rad sa maloletnicima, izvršiocima krivičnih dela kroz realizaciju vaspitnih naloga.

O vaspitnim nalozima i pravnom okviru, kada su počinioci krivičnih dela maloletnici, govorio je Ninoslav Manić iz Višeg Javnog Tužilaštva u Pirotu.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad, istakla je ovom prilikom da su dobrom saradnjom svih instucija koja se bave ovim problemom postigli napredak u donošenju određenih odluka koje će se ticati zaštite maloletnih lica. Centar za socijalni rad ima ulogu povezivanja svih instucija, pruža savetodavnu, psiho - socijalnu podršku i predlaže određene mere Tužilaštvu koje dalje izriče određene vaspitne naloge, rekla je Vasić.

Marjan Savić iz Policijske uprave Pirot govorio je o postupanju policije prema maloletnim licima nakon donošenja Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela iz 2006. godine. Savić kaže da je taj zakon iz korena promenio postupanje policije prema maloletnm licima.

Posle zvaničnih obraćanja potpisan je sporazum o saradnji između Centra za socijalni rad i Crvenog krsta u Pirotu, JP „Komunalac“ i Sportskog centra Pirot.

Ugovor će omogućiti da se vaspitni nalozi realizuju u Sportskom centru, Crvenom krstu i Komunalcu, a koje će realizovati Centar za socijalni rad i odnosi se na društveno korisni rad maloletnih lica koja su počinila krivično delo.

Kasnije je emitovan film o vršnjačkom nasilju i otvorena diskusija.