Na "Banicijadi" u Novom Zavoju ove godine 130 učesnika

17. mart 2019. 15:30 Društvo Pirot Plus Online

Povodom 56 godina od potopa sela Zavoj u naselju Novi Zavoj organizovana je šesta “Banicijada”.

I ove godine organizatori su se potrudili da manifestacija bude na najvišem nivou, a zbog velikog interesovanja broj učesnika je povećan na 130.

Predivan dan, pozitivna atmosfera, stari srpski specijalitet predstavljen na najbolji mogući način i interesantnan program učinili su i ovu “Banicijadu” u Novom Zavoju nezaboravnom.

Iskoristili smo priliku da u međuvremenu pitamo nekoliko učesnica kako se pravi banica.

Dok je tročlani žiri degustirao banice KUD Dukat je upotpunio događaj svojim nastupom, a na sredini terena jedna meštanka Novog Zavoja demonstrirala je kako se pravi sukana banica.

Prilikom svečanog otvaranja manifestacije prisutnima je jednu šaljivu priču o Zavojcima ispričao Vojislav Minić.

Zoran Pejčić, predsednik Mesne zajednice Novi Zavoj, zahvalio je svima koji su došli, vrednim učesnicama, deci, gradonačelniku i Gradskoj upravi i najavio je da će iduće godine biti izmenjeno i mesto i program obeležavanja "Banicijade".

Šestu „Banicijadu“ otvorio je gradonačelnik, Vladan Vasić. On se zahvalio učesnicima što neguju tradiciju i uče podmladak, ali i što na ovakav način organizuju druženje ljudi. Ovom prilikom, Vasić je najavio da će u naselju Novi Zavoj ove godine urediti tri ulice.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, kaže da mu je drago što se svake godine povećava broj učesnika i posetilaca, kao i da se kao organizacija trude da pomognu svaku lokalnu inicijativu i manifestaciju.

Po završetku zvaničnog dela proglašeni su i pobednici. Prema rečima Aleksandra Mančića, tehnologa u Mlekarskoj školi, bilo je teško doneti odluku jer su se domaćice zaista potrudile. Organizatori kažu svi su pobednici.

Ove godine dodeljene su četiri nagrade u pojedinačnoj konkurenciji i tri nagrade u ekipnoj.

Zajednička fotografija gradonačelnika, organizatora, članova žirija i pobednica u pojedinačnoj konkurenciji.

Fotografija sa pobednicama u ekipnoj konkurenciji.