Nаciоnаlni dаn bеz duvаnsкоg dimа pod sloganom “Svaka cigareta smeta”

30. januar 2015. 06:40 Društvo Pirot Plus Online

U cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema izazvanih pušenjem i izloženosti duvanskom dimu, u Srbiji se tradicionalno 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ove godine, ovaj značajan datum iz kalendara zdravlja se obeležava pod sloganom "SVAKA CIGARETA SMETA".

Aktivnostima se u ovoj godini, i stručnoj i široj javnosti, želi ukazati na potrebu dosledne primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i njegovog unapređenja kako bi se uvela potpuna zabrana pušenja bez izuzetaka uključujući i sve ugostiteljske objekte. Potreba proističe iz činjenice da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu. Izloženost duvanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge bolesti srca, pluća ili maligne bolesti. Odvojeni prostor za pušače i nepušače, kao ni posebne prostorije za pušenje (čak i kada imaju svoju ventilaciju) nisu efikasno rešenje i ne pružaju 100% zaštitu. Pored toga, izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu.

Pušenje duvana je značajna pretnja zdravlju i vodeći je faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti. Duvanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duvanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća, Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Podaci iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine pokazuju da 34,7% odraslog stanovništva puši svakodnevno ili povremeno, odnosno, 37,9% muškaraca i 31,6% žena. Više od polovine odraslog stanovništva Srbije (54,4%) bilo je izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana kod mladih starosti 13-15 godina u Srbiji 2013. godine pokazuju da bar jedan od 10 učenika sada puši cigarete (13%), devojčice (13,3%) nešto češće nego dečaci (12,7%). Rezultati ovog istraživanja ukazuju i na visoku izloženost mladih duvanskom dimu jer je 63,4% učenika izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, a 61% u zatvorenim javnim prostorima.

U Republici Srbiji je od 2010. godine na snazi Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kojim se uređuju mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda radi zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu, kontrola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona. Podaci istraživanja sprovedenog u novembru 2014. godine pokazuju da svaki drugi pušač ima želju da prestane da puši. Kao glavnu prepreku za prestanak pušenja 72% pušača navodi isuviše jaku naviku, a 22% podsticaj okoline.

Procenat pušača kod kojih je ograničenje mogućnosti pušenja na javnim mestima uticao na pušačke navike tj. onih koji su smanjili broj popušenih cigareta u toku dana, se povećao sa 11% koliko je iznosio u 2011. godini na 14% u 2014. godini. Više od polovine odraslog stanovništva navodi da im izloženost duvanskom dimu na mestima gde se izlazi smeta tj. 39% navodi da im smeta, a 15% da im mnogo smeta. Više od polovine stanovništva (53%) podržava izmenu zakonske regulative kojom bi pušenje bilo zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima bez izuzetaka.

ZAPAMTITE:
U ovom životu, koji je samo jedan, nemojte biti rob cigareti i nezdravim navikama. Neka vaše navike budu, prijatelji, obitelj, pravilan trening i put k zdravlju.

BUDUĆNOST JE U ZDRAVOM OKRUŽENJU!!!

Centar za prevenciju DZ Pirot povodom ovog dana organizuje niz aktivnosti:


  1. Predavanje I edukativni film u okviru Škole za Hroničnu opstruktivnu bolest pluća, u prostorijama Centra za prevenciju, ambulanta Pazar, u petak, 30.1.2015god. u 11, 30h ,“Pušenje ili zdravlje”, koje drže dr Gordana Jovanović i glavna sestra Centra za prevenciju Danijela Šnele.

  2. U petak, 30.1.2015.god. prikaz izložbe u prostorijama OŠ Sveti Sava.

  3. Prikaze izložbe u prostorijama Centra za prevenciju I ambulante Tijabara sa podelom edukativnog materijala o štetnostima pušenja.

  4. Pojačan rad ginekologa sa trudnicama o štetnostima pušenja u trudnoći.