Marija Vasić: Povećava se broj prijava nasilja; Žene su osnažene i veruju ustanovama koje se bave ovim problemom; Nasilje nad muškarcima nije toliko izraženo kao nad ženama

27. novembar 2018. 07:30 Društvo Pirot Plus Online

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je 25. novembra. Tim povodom o problemu nasilja razgovarali sa Marijom Vasić, direktorkom Centra za socijalni rad.

Prema njenim rečima do oktobra ove godine Centar za socijalni rad ima 139 prijava, pokrenute su četiri tužbe i imali su 59 predloženih mera za zabranu prilaska žrtvi i 79 slučajeva zabrana počiniocu da kontaktira žrtvu. Marija Vasić je istakla da je intenzivan rad na sprečavanju nasilja u porodici i da je primetno povećanje prijava nasilja, ali i da Interni tim ima pune ruke posla.

Žene su osnažene i imaju više poverenja u ustanove koje se bave ovom problematikom, kaže direktorka Centra za socijalni rad, a jedna od novina, koju je Centar inicirao i sada realizuje, je finansijska pomoć žrtvama nasilja i do sada su dve žrtve koristile ovaj vid pomoći.

S obzirom da je procesuiranje nasilja veoma kompleksan posao, ovom prilikom Marija Vasić je objasnila šta sve taj postupak obuhvata i istakla da je shvaćena ozbiljnost problema i da je neophodno da se brzo postupa kako ne bi dolazilo do fatalnih ishoda. Ona je apelovala žrtvama da prijave nasilje jer ono ostavlja teške posledice na zdravlje i porodicu.

Poslednjih godina često se govori i o nasilju nad muškarcima. Pitali smo direktorku Mariju Vasić zbog čega se više govori o nasilju nad ženama i koliko je u našem gradu izraženo nasilje nad muškarcima i u kom obliku?

Centar za socijalni rad na svaku prijavu nasilja bez obzira na pol postupa potpuno isto, objasnila je Vasić i dodala da je nasilje nad ženama mnogo izraženije u odnosu na nasilje nad muškarcima. U dosadašnjem periodu imali su jako mali broj prijava nasilja nad muškarcima i uglavnom je bilo psihičko nasilje, kazala je Vasić.