Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 27.11.2018. | objavio Plusonline

0

Marija Vasić: Povećava se broj prijava nasilja; Žene su osnažene i veruju ustanovama koje se bave ovim problemom; Nasilje nad muškarcima nije toliko izraženo kao nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je 25. novembra. Tim povodom o problemu nasilja razgovarali sa Marijom Vasić, direktorkom Centra za socijalni rad.

Prema njenim rečima do oktobra ove godine Centar za socijalni rad ima 139 prijava, pokrenute su četiri tužbe i imali su 59 predloženih mera za zabranu prilaska žrtvi i 79 slučajeva zabrana počiniocu da kontaktira žrtvu. Marija Vasić je istakla da je intenzivan rad na sprečavanju nasilja u porodici i da je primetno povećanje prijava nasilja, ali i da Interni tim ima pune ruke posla.

Žene su osnažene i imaju više poverenja u ustanove koje se bave ovom problematikom, kaže direktorka Centra za socijalni rad, a jedna od novina, koju je Centar inicirao i sada realizuje, je finansijska pomoć žrtvama nasilja i do sada su dve žrtve koristile ovaj vid pomoći.

S obzirom da je procesuiranje nasilja veoma kompleksan posao, ovom prilikom Marija Vasić je objasnila šta sve taj postupak obuhvata i istakla da je shvaćena ozbiljnost problema i da je neophodno da se brzo postupa kako ne bi dolazilo do fatalnih ishoda. Ona je apelovala žrtvama da prijave nasilje jer ono ostavlja teške posledice na zdravlje i porodicu.

Poslednjih godina često se govori i o nasilju nad muškarcima. Pitali smo direktorku Mariju Vasić zbog čega se više govori o nasilju nad ženama i koliko je u našem gradu izraženo nasilje nad muškarcima i u kom obliku?

Centar za socijalni rad na svaku prijavu nasilja bez obzira na pol postupa potpuno isto, objasnila je Vasić i dodala da je nasilje nad ženama mnogo izraženije u odnosu na nasilje nad muškarcima. U dosadašnjem periodu imali su jako mali broj prijava nasilja nad muškarcima i uglavnom je bilo psihičko nasilje, kazala je Vasić.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline