KOLUMNA: Cogito, ergo sum! Cogito 1 Arrivederci! Cogito 2 Duboko oranje! Cogito 3 Bre gidi džanum!

12. decembar 2018. 11:00 Uncategorized Pirot Plus Online

Život me učio, to sam osetio na sopstvenoj "koži" da se ništa ne događa slučajno. Da se u životu sve mora da zasluži, da ništa ne pada s neba. Sudbina li je to, ne znam, tek sve dobro i ono drugo, što nam se desi, nekada očekivano, nekada iznenada, dogodilo se zbog toga što je sled nekih događaja, činjenja ili nečinjena uticao!

Nije ovo neka moja filozofija, ovako misle mnogi, posebno oni koji na objektivan način pokušavaju da objašnjavaju život!

Zašto ovo na početku? Planiramo da na stranicama našeg Portala omogućimo nekima od naših sugrađana, da pod ovim naslovom, pišu kolumne, javno saopštavaju svoje misli, ocene, ističu dobre i loše primere, podstiču na dobro, sve s jednim ciljem, da popravljamo kvalitet života, ali i menjamo svest ljudi!

Iskreno se nadam da će tekstovi koje ćemo objavljivati opravdati svrhu i da ćemo se u njima ogledati i tražiti svoje loše i dobre strane.

Najteže je javno govoriti o sebi. Kazaću samo objektivnu istinu. Kazaću da sam rođen u ovom gradu, vaspitavan u građanskoj porodici, usmeravan da budem pošten čovek, da u sebi određujem i razdvajam dobro od lošeg. Neko moje životno pravilo, kada sam tamo, 1978. godine ušao u ovaj vraški težak i odgovoran posao, bilo je da "živim da bih radio"! Nisam brojao sate, teme, događaje. Vikend u životu slobodan nisam imao. Bilo je surovo, naravno, ali lepo. Još jedno pravilo, nema veće sreće, nego raditi ono što čovek voli!

Nisam verovao da će 40 godina tako brzo proći i ako bih sada detaljisao o danima, mesecima, godinama, bilo bi mi mnogo, mnogo vremena neophodno.

Vreme donosi sve. Radost, tugu, vreme je neslućeno bogatstvo koje čoveka čini časnim i poštenim bićem, ali samo onda kada kroz to vreme odvaja sve ono što je vredno i naslanja postojanje na tome!

Ovo u uvodu napisao sam potpuno odgovoran za svaku reč. Stojim iza toga pred ljudima, porodicom, pred sobom. Ovo što sam napisao, uradio sam da bih sve dalje mogao da javno kažem, da mislim glasno, spreman da svaku reč odbranim kao istinitu, događaj viđen, doživljen na sopstvenoj "koži"!

Hoću da u ovom prvom obraćanju na ovakav način, prvoj Kolumni, koju će pisati mnogi umni ljudi, izdvojim nekoliko detalja, za koje sam smatrao da treba da budu rečeni, jer su istiniti, jer su me "dotakli" jer sam reagovao kao čovek koji MISLI!

Cogito 1 !!! Arrivederci

U razgovoru sa Goranom Popovićem, pre dvadesetak dana objavili smo informaciju da će i ove godine poljoprivrednici na stručnu ekskurziju u Italju. Pohvalili smo potez Gradske uprave Pirot da "pun autobus" poljoprivrednika 11 dana obilazi savremena gazdinstva i prerađivače u Severnoj Italiji. Usledio je poziv poljoprivrednicima koji smo objavljivali svakodnevno.

Poljoprivrednici su sinoć stigli. Sa njima u autobusu bio je i "specijalni izveštač" fotonovinar drugog pirotskog Portala.

E, tu se otvara tema o kojoj neću da ćutim, jer MISLIM!.

Javno ću obavestiti one koje to interesuje. NEKO je pitao TV Pirot da, kao i prošle godine ide "njihov čovek". Nije stigao odgovor. Tog NEKO obaveštavamo da u Pirotu postoji i TV Pi kanal, list Sloboda, Medijska kuća Ani pres. Ta Medijska kuća ima novinara sa 30 godina iskustva, koji ume da pita, da razgovara, da mu se čuje glas, osposobljenog novinara da snima kamerom, fotoapartom. Ta Medijska kuća poslednjih godina radi teme iz poljoprivrede u okviru Projektnog finansiranja. Taj NEKO, ili neki drugi NEKO, odlučio je da ponovo bez trunke odgovornosti, sa poljoprivrednicima pošalje upravo čoveka koji je noćas stigao. Ne, tender, javni poziv nije bio potreban. Možda su "ostali" mediji mogli bar da budu pitani! Ej bre, vi tamo, "ostatak", da li bi za nekoga od vas bio izazov da 11 dana prati naše poljoprivrednike. Ne NEKO je smatrao da i ovoga puta ima prednost čovek zvani PREDNOST!

Goran Popović, Vesna Lazarević i Milan Cvetković, osobe koje rade u Odeljenju za poljoprivredu nisu imali odgovor. Goran je rekao da je upućen poziv medijima! NIJE, GORANE! Vesna nije radila na ovom Projektu, a Milan je kasno noćas stigao. Spava!

Parafrazirajući naziv kolumne, želeo sam da vam naznačim da MISLIM i da se ne mirim da neko bira medije, pravi razliku među njima, privileguje bez ikakvog osnova TAMO NEKE ili SVOJE NEKE!!!

I još ovo. Taj fotonovinar izveštavao je za svoj ili njihov Portal, slao video materijale TV Pirot i nešto malo Pi kanalu. I nikome više!!!

Izvinite dragi poljoprivrednici, dragi posetioci Portala, mi nismo bili u prilici da vas izveštavamo o izuzetno značajnom boravku, za šta je od narodnih para izdvojeno nešto manje od DVA MILIONA DINARA

...................................................................................

Cogito 2. Duboko oranje

Vreme je setve, radova na njivi. Kada završe posao jeseni, traktoristi napuštaju njive i izlaze na "drum za selo"! Sa traktora pada blato, gomile po asfaltnom putu. Iskreno, jedan od traktorista mi reče – MA NIKO TO NE POŠTUJE. A to blato pomešano s kišom, može da bude opasnije od leda!

Komunalac je u nedelju napravio dvadesetak tura od Kružnog puta do mesta gde pune cisterne s vodom i "kupao drum"! Sutradan zvali su i iz drugih sela. Da Komunalac prođe i njihovim asfaltnim putem.

Zakon kaže drugo i napisan je da se poštuje. Pre izlaska na "drum" traktorske gume moraju da se očiste. Blatnjav, sledi kazna!

Bilo bi dobro da Saobraćajna prošeta lokalnim putevima i napiše neku kaznu ili bar opomene, kao što to radi kada loše parkiramo vozilo, ili da naši poljoprivrednici, koji inače rade izuzetno značajan posao ovih dana, shvate da blatnjavim gumama ne može. Ovi što su bili u Italiji, mogu da im prepričaju!

....................................................................................

Cogito 3 Bre gidi džanum!

Kažu mi moje kolege koje imaju profil na Fejsbuku da su se načitali, različitih, najviše zluradih komentara o tome ko će pevati za Novu godinu na Trgu! Izgleda da je to postao deo načina življenja da se na "Fejsu" prosipa sve ono što možda nekome u nekom trenutku ne može da se kaže. To "fejsmučenje" je obično bez potpisa, ako jeste, tu su "Mula Jusuf", "Sunđer Bob", "Mala Garava"!

I šta je razlog. Ua, zašto Mira i Keba! Da nisu Mira i Keba, nego neko od ovih "grandovki" ili "pinkovki" možda bi bilo isto, ili, aman, drugačije. Samo nek se piše i "pljuje". Ili ste možda želeli "koncert za violinu i klavir u C duru"!

Neki vajni dopisničići nekih "jugoistočnih vesti" čačkali su i po uslovima objavljenim na tenderu. Uh "svetski problem"!

Ono što znam o ovim ljudima, iz nekog ranijeg vremena, da se radi o pravim profesionalcima, pevačima prve garniture iz vremena pravih zabavljača! Neposredni, korektni, koji pošteno odrade posao i znaju da naprave atmosferu. Za Novogodišnju noć, za naše pirotske mogućnosti, da se ne razbacujemo kao neki drugi, tvrdim da će Mira i Keba, učiniti da ovu 2018. pored ostalog upamtite i po njima! Živi bili, videli se na Trgu! Srećno!

..................................................................................

Ovo je prva Kolumna. Želeo sam na ovakav način da pokrenem misleće ljude da kada im dođu teme, otvore dušu i kažu svoje. Znam da i oni ne vole da ćute. Njihov ljudski i profesioinalni autoritet značiće mnogo u nastojanjima da se polako menjamo, ili da menjamo sve oko sebe!

Očekujem da prvi Kolimnista bude, Srđan Mitić, cenjeni srpski i pirotski advokat.

Biće ih još. Objavićemo ko sve! A možete i vi!

Vlasnik Medijske kuće Ani press

.......................................................................................

Cogito, ergo sum („mislim, dakle jesam“ ili „mislim, dakle postojim“) je filozofski iskaz Renea Dekarta koji je postao fundamentalni element Zapadne filozofije.