"Kale fest" oduševio sve posetioce Momčilovog grada

06. jul 2019. 14:17 Kultura Pirot Plus Online

U okviru Pirotskog leta danas je u tvrdjavi održana nesvakidašnja manifestacija pod nazivom “Kale fest”. Ovo je prvi festival kulturne baštine, viteštva i starih zanata u Pirotskoj tvrdjavi. Manifestaciju je organizovalo Udruženje ”Avanturistička mreža”

Na „KALE fest“-u promovisana je kulturna baština srednjovekovne Srbije, viteštvo i srednjovekovni način života, ali i stari zanati po kojima je Pirot nadaleko poznat, kroz interaktivne radionice i izložbe.

Održane su radionice grnčarstva, stolarije, ćilimarstva i ono što je sigurno izazvalo najviše pažnje jesto gostovanje Viteške družine Zmajeva griva iz Niša.

Emilija Mitić, član viteške družine Zmajeva griva iz Niša

Ovo je svojevrsno putovanje kroz prošlost, kroz istoriju i kulturu Pirota i to jednom prelepom ambijentu srednjovekovne tvrdjave Kale, što je bio i cilj ovog projekta, kaže Jelena Đorđević, iz Udruženja” Avanturistička mreža”.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot izuzetno je zadovoljan sadržajem festivala, koji uz promociju srednjovekovne Srbije, ima za cilj da dodatno promoviše našu rekonstruisanu Tvrdjavu Kale.

Tokom popodneva, na oduševljenje brojnih posetilaca, organizovane su i viteške borbe

Večeras od 21 čas u Tvrđavi “Kale” biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Pirot “Hasanaginica”.