Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
IPA fondovi, pirotski korak ka Evropi

Objavljeno 17.03.2016. | objavio Plusonline

0

Kako do IPA projekta – KLER Marija Djošić

Skupština opštine Pirot, Konkurs za medije, projektno finansiranje:

Ani press doo Pirot, Portal Plus online

3. Kako do IPA projekta –KLER Marija Djošić

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je osnovana u okviru Susedskog programa Srbija-Bugarska, a svečano je otvorena 25. septembra 2009. godine.
Projekat je finansiran od strane Evropske Agencije za rekonstrukciju (EAP), a vrednost projekta je 100.000 EUR.
Cilj osnivanja KLER-a jeste podsticaj lokalnog ekonomskog razvoja,pojačan priliv domaćih i stranih investicija i porast životnog standrada stanovnika opštine Pirot.
Svrha postojanja Kancelarije je pružanje informacija svim potencijalnim investitorima tj. prvi kontakt sa investitorima u smislu njihovih zahteva i upita, kontaktiranje sa malim i srednjim preduzecima i pružanje neophodnih informacija početnicima u biznisu kao i svim  gradjanima i drugim zainteresovanim stranama.

Ovo piše na Sajtu KLER-a. Prilikom osnivanja ciljevi su bili aktuelni za vreme kada je Kancelarija počela da radi. S vremenom, kada je Evroposka unija formirala IPA program  u okviru prekogranične saradnje, ovaj mladi tim, koji je lokalna samouporava formirala, kao prvi ,,evropski proozvod,, započeo je da radi zanačajan posao , vredan za razvoj grada.

Prema konceptu  Projekta, naš sagovornik je Marija Djošić, kako smo sportskim žargonom rekli,,kapiten,, ovog tima koji zaista redja pobede. Na početku govorila je o osnivanju, o prvim aktivnostima, o tome da je u svakom projektu postojao osećaj odgovornosti , ozbiljan poristup prilikom pisanja projekata.

Ovaj Projekat ima više ciljeva. Da afirmiše politiku lokalne samouprave prema Evropskoj uniji,  pokaže ideju o izgradnji objekata, izuzetan rad projektnog tima KLER- a, značaj objekata izgradjenih iz IPA programa , kao i mišljenja gradjana o objektima koji su izgradjeni. Ono što smo želeli da naši posetioci Portala znaju, bio je odgovor na sledeće pitanje. Koliko je to ,,koraka,, potrebno od ideje do realizacije .

Realizacija projekata ne zavisi samo od naše, pirotske strane. Partneri iz Bugarske žele da rade s Pirotom. A naša ekipa često bira partnere kako bi način realizacije bio brži i kvalitetniji. KLER je uradio  projekte  i u trećem , nedavnom, pozivu.

Svaki poziv imao je svoje karakteristike, zahteve, oblasti, ali i iznose sredstava. EU drastično kontroliše svaki realizovani projekat.

I na kraju ove, veoma sadržajne priče, ispunjene brojnim podacima, ali i informacijama koje su i zaista pomoglr da se shvati koliko je teško napraviti sve te korake od ideje do realizacije, pitali smo Mariju Djošić da li može da izdvoji projekte koji su po načinu rada, karakteristikama bili nekako , najbliži, najdraži.  I naravno šta izdvaja od projekata koji su poslati za treći poziv.

 Ubedjeni smo da je ovaj razgovor, u okviru našeg Projekta pomogao u onoj meri da vam približi način rada na projektima, selekciju, saradnju sa bugarskim partnerima.

U celoj priči, značajno mesto, čuli ste , ima i onaj period po završetku projekata kada EU šalje revizore i kontroliše svaki detalj. Dakle, lepo je imati modernu salu Doma kulture, renovirani Omladinski stadion, sportske terene, ali do njih treba doći,, ali i opravdati uložena sredstva!!!

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline