Javne nabavke i javno-privatno partnerstvo tema današnjeg savetovanja za predstavnike javnih preduzeća i institucija

06. jun 2019. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas se u Velikoj sali Gradske uprave Pirot održava savetovanje pod nazivom “Dan javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva u Pirotu”, u organizaciji CMN-a, Instituta za javni menadžment i Komore javnih nabavki Srbije.

Cilj savetovanja je da se predstavnicima lokalne samoprave i zaposlenima u javnim preduzećima približi Nacrt novog Zakona o javnim nabavkama, postupak javnih nabavki male vrednosti, ali i javno-privatno partnerstvo kao i primeri iz prakse.

Dr Marko Špiler, predsednik Komore javnih nabavki Srbije je u izjavi za medije rekao da su ovakvi seminari od izuzetne važnosti za ljude koji se bave ovim poslovima. Naš cilj je da Komora javnih nabavki, kao prvo udruženje ovog tipa u Srbiji, objedini i spoji sve profesionalce i stručnjake koji se bave javnim nabavkama kako bi se problemi u ovoj oblasti uspešnije prevazilazili, kaže Špiler.

Andrijana Jovanović, iz Republičke komisije za javno-privatno partnerstvo i koncesije kaže da su postupci javnih nabavki i javno-privatno partnerstvo medjusobno jako povezani. Pirot je primer dobre prakse s obzirom da ima tri odobrena projekta javno-privatnog partnerstva od strane Komisije. Dva se odnose na energetsku efikasnost i jedan na gradsko-prigradski prevoz.

U uvodnom delu Panela prisutne je pozdravio Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota

Komora javnih nabavki Srbije” je osnovana sa ciljem zajedničkog delovanja njenih članova, unapređivanja pozicije članova Komore u sistemu javnih nabavki, konstantne edukacije i vršenja obuka, organizacije koordinatora na teritoriji cele Srbije koji će u okviru komore pružati pomoć svim članovima Komore, a koji će za to delovanje biti plaćeni zavisno od broja članova Komore.