Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Pod okriljem Stare planine

Objavljeno 12.07.2017. | objavio PlusonlineAdmin

0

4. J E L O V I C A

 Grad Pirot

Konkurs za projektno finansiranje medija

Ani press doo Pirot – Portal Plus online

“Pod okriljem Stare planine”

Interesantno, ali , svako selo koje smo pohodili, ima neke svoje posebne karakteristike. I kada ih čovek uporedjuje , da , mnogo je toga zajedničkog. Planina, vazduh, bistri potoci, šuma, ali je i svako selo priča za sebe. Jelovica, u koju sam zaista prvi put došao, deluje nekako neobično baš po tome što se sakrilo medju planinske obronke, šćućurilo se uz Jelovičku reku, most na sredini oko koga se okreće ceo život u selu. Jeste  leto je , negde baš oko podneva, ali bilo je ljudi. Za sve to vreme, odozgo sa planine kamioni Šumskog vozili su šumu. I o Šumskom Jelovčani imaju svoju priču. Nekada su svi iz sela radili tamo. Hranilo ih je. U poslednje vreme kao da su ih zaboravili. Put su, kako reče jedan,  sve iskopali i ništa da poprave. Ali, ranije, da nije bilo njih, govorio je, mi bi …

JELOVICA

Planinsko selo u dolini Jelovičke reke, pod Starom planinom, u pirotskoj opštini. Zabeležena je u popisu timara u nahijama, , Visoka i Znepol, , 14471489. godine pod istim nazivom. Takođe je spomenuta pod nazivom Ieloviče, u spisku vojnIčkih obaveza trojice meštana : Petka Stojkinog, Zaje Stanila i Dimitra Milkinog.

Naziv po svemu sudeći, potiče iz imena drveta jela (Albies, alba ili alnus). Naselje gde rastu jele , gde ima jela što odgovara stvarnom stanju terena.  Od Pirota je udaljeno 30-tak km i do njega vodi asfaltni put.

To je omanje selo i poslednje je naselje prema granici sa Bugarskom. Samo selo karakterišu mnogobrojni starinski objekti u etno stilu koji su danas van funkcije kao što su ambari,kuce, plevnje sa svojim specifičnim arhitektonskim obeležjem. Iznad sela na 6 km nalazi se podrucje Široke luke, stanište bukve i bogat lovni rezervat.Tok Jelovicke reke bogat je potočnom pastrmkom i rakovima. Na 1,5 km ispred sela u podrucju vikend naselja Vrelo nalazi se i prirodan fenomen Jelovičko Vrelo, dubine preko 17 m ono što ga čini posebnim je njegovo presušivanje jedanput godišnje na nekoliko sati i to u približno istom vremenskom intervalu u toku avgusta meseca .U okolini Vrela su obeležene staze zdravlja za šetnju. U selu postoji crkva Sv.Trojica iz 19. veka.

Nadmorska visina:750 m

Posle obilaska Vrela i po ko zna koji put postavljenog pitanja šta se dogdaja sa onim odmaralištem i zašto čuveni Vizitorski centar  Šumskog gazdinstva ili Srbija šuma, stoji tako ostavljeno i usamljeno, čak ga i ,,zub vremerna,, malo počeo da nagriza, svratili smo da naručimo pastrmku i nastavili dalje. Do Jelovice se stiže veoma brzo kroz šumovite predele , putem kojim neprestano prolaze vozila Šumskog gazdinstva. Put je ruinirian i možda ,,mu je vreme,, da Srbija šume ,,odreše kesu,, Koliko li je gradje ,,skinuto,, sa Stare planine!?

Ulazak u selo bio je interesantan. Postavljena tabla s mapom Opštine Pirot i Jelovicom u centru skrenula nam je pažnju , a potom izazvala da kamerom ,,prošetamo,, selom.


Jelovicu je lako obići,  sve je nekako tu oko reke. Da, postoji predivna okolina, ali nas su čekali sagovornici, trebalo je čuti što više. Tu u centru u hladovini sedeo je  jedan od starijih Jelovčana. Deka Jovan Živković. Kao i sa svakim od starina, bilo je i lepo i lako razgovarati. Sećanja su uvek puna emocija…


Kada smo završili razgovor deda Jova otišao je svojim putem, krenuli smo za njim da snimimo još neki detalj iz sela… Rekosmo sve je tu ,,ušuškano,, Ambulanta se adaptira, o tome ćemo kasnije, tu je prodavnica, preko puta Crkva, trafo stanica…


Kada dodjete u selo, gde ćete prvo u prodavnicu. Tu na ulici, ispred prodasvnice , po dogovoru sačekao je nas je zamenik predsednika mesne zajednice Bora Jović. Bora, inače, pored toga što mnogo radi za selo, radi i u gazdinoj prodavnici.  Boru su čekali meštani da nešto kupe i on je , kao i uvek, kda ga ljudi čekaju, onako, znalčajno krenuo ka prodavnici..

Krenuli smo odmah za njima. Na prodavnici plakati. Za koncerte, Staroplaninsku sedenću, za turističke ture , ali i za sečenje stabala , što je veoma bitan posqao za Jelovčane.  Ušli smo u prodavnicu. Prostrana, lepo ujredjena, tu je i jedan sto gde se meštani okupljaju da debatuju. Seli smo i sačekali da Bora  usluži mušterije . Tu je sve vreme, kako smo došli sa nama biko i jedan dečkić koji je pažljivo ,,guitao svaku reč,,. Kada je trgovina završena, Bora Jović, zamenik predsednika Mesne zajednice, uz podršku jednog jelovčanina, poznajem ga poodavno, radio je kao vozač u Šumskom, ali u razgovoru, ostadoh dužan da mu ime saznam. Moraću. Evo priče.


Kada smo izašli iz prodavnice, na putu za ambulantu koja se radila i o  kojoj su moji sagovornici sa zadovoljstvom pričali, jer je tu planirano i malo mesta da ,,rukovodstvo ,,sela, , Bora je želeo da se pohvali vodovodom. Skoro svaka kuća ima uvedenu vodu. Bravo Jelovčani.

Bora se raspričao. A i imao je šta da nam pokaže. Nisam pogrešio kada sam tamo na početku rekao da se Jelovica po mnogo čemu razlikuje ili odlikuje. Bora Jović je krenuo da nam pokaže ambulantu u kojoj se uveliko radilo. I kako rekoh, neće to biti samo ambulanta.


Čuli smo mnogo toga lepog. Bora i njegov prijatelj najavili su da će uskoro završetak radova. Nešto kasnije, kada sam prelistavao diokumentaciju pronašao sam priklog koji smo uradili. Dakle, ambulanta je otvorena svečano. Evo priloga. Neizbežni Dr Aca Zlatković,  koga svi u selima Gornjeg Visoka hvale, poštuju i vole kao ,,svojtu,, bio je na otvaranju.  

Objavljeno 09.10.2015. | objavio Plusonline

Otvorena adaptirana ambulanta u Jelovici

U četvrtak, 8.oktobra  u planinskom selu Jelovica, otvorena  adaptirana ambulanta. Sredstva za adaptaciju obezbedila  je lokalna samouprava u saradnji sa Tigar tajersom ,  meštanima i Domom zdravlja.  Značajan doprinos uredjenju svojim zalaganjem pružio je i ordinirajući lekar  u selima Gornjeg Visoka, Dr Aleksandar Zlatković.

Uredjenjem ove ambulante meštani ovog udaljenog sela dobili su sve potrebne uslove za zadravstvenu negu.

…………………………

Eto tako je bilo nešto kasnije kada je ambulanta bila završena. Ali, mo smo se vratili u leto i još jedan razgovor. Konačno, sreli smo mlade, baš mlade ljude. Tu u ambulanti, radili su. Jedan je  budući ,,difovac,, drugi došao iz Kikinde.  Ovog našeg sam prepoznao. Šampion , član Kluba ,,Crna kobra,,Predrag Randjelović. Priča sa mladima bila je , naravno,, opuštena,,!!!


I na kraju, evo još nekih detalja koje smo ,,skinuli,, koji govore o lepotama ovog kraja.

Široka Luka-Kopren u pozadini

Nakon pređenih oko 4 km je raskrsnica puteva, čiji levi krak vodi prema mestu Ponor i Šošina Vunija, a naš put nastavlja i dalje pravo uz Jelovičku reku. Nakon nekoliko stotina metara put prelazi u usku stazu i nestaje u momentu kada slapove potoka smenjuju vodopadi visoki i po više metara. Izlaskom iz šume, teren postaje stenovitiji.  Nastavlja se pratiti Dabidžin potok. Na njemu se zatiču 2 donja Koprenska vodopada  10-15 metara visine.

Donji Koprenski vodopad

Visoko iznad njih, uglavljen u strme strane, levo od vrha Kopren  je Koprenski vodopad, zvanično najviši vodopad u Srbiji. Nekoliko njegovih kaskada imaju ukupnu visinu od 103 metra.

Veliki Koprenski vodopad

Ono po čemu je karakterističan ovaj vodopad je i to da je to i vodopad na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji.

Desno od vodopada, na ovom području gde ne postoje staze, treba se kretati između planinskih kleka, strmo prema vrhu. Uspon postaje sve blaži i na kraju se završava na pašnjačkoj zaravni pored srpsko-bugarske granične linije, koju označava brojno granično kamenje. Njom se stiže do samog vrha Kopren (1960 m.n.v.).

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline