Iz razvojnog programa EU PRO Pirotu, za izradu plana detaljne regulacije logističkog centra, 14.500 evra

08. oktobar 2018. 12:40 Gradska hronika Pirot Plus Online

Evropska unija će, kroz razvojni program EU PRO, sa 255.274 evra podržati izradu planova detaljne regulacije u 19 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije sa ciljem da se unaprede lokalni uslovi za privlačenje investicija

Na javni poziv koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna 2018. godine konkurisalo je 28 projekata, od kojih je 19 odobreno za finansiranje.

Kao je saopštio program EU PRO, projekti predviđaju izradu planova detalje regulacije koji će obuhvatiti područja sa potencijalom za unapređenje ekonomskih aktivnosti, kao što su grinfild i braunfild lokacije, turistička područja i zaštićena prirodna i kulturna dobra.

U devet lokalnih samouprava, Dimitrovgradu, Kraljevu, Kučevu, Merošini, Pirotu, Rači, Raškoj, Topoli i Vlasotincu, projekti izrade planova detaljne regulacije se odnose na poboljšanje uslova i unapređenje javne infrastrukture u industrijskim, proizvodnim i komercijalnim zonama.

U Blacu, Čajetini, Surdulici, Velikoj Plani, Velikom Gradištu i Zaječaru odobreni projekti treba da doprinesu stvaranju uslova za razvoj turističkih područja, dok će projekti u Aranđelovcu, Leskovcu, Majdanpeku i Užicu omogućiti valorizaciju zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.

Takođe, lokalne samouprave će kroz rad na izradi planova odgovoriti na dodatne zahteve koje je u skladu sa važećim zakonskim okvirom program EU PRO uveo kako bi se unapredio kvalitet i sprovodivost planova, među kojima je i obavezna izrada strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Cilj programa je da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 lokalnih samouprava.

Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa ovde.

Pirot će u okviru ovog Programa dobiti 14.500 evra, uz sopstveno učešće od 1.900 evra, za izradu plana detaljne regulacije za logistički centar u Pirotu.

Izrada plana detaljne regulacije za logistički centar u Pirotu

Izrada plana detaljne regulacije obezbediće planski osnov za izgradnju logističkog centra sa intermodalnim terminalom u Slobodnoj zoni Pirot, čime se omogućava integrisanje putnog i železničkog saobraćaja i brz transfer robe. Takođe će omogućiti povezivanje ovog terminala sa drugim intermodalnim čvorovima u jugoistočnoj Evropi i poboljšanje postojećih veza od industrijske zone u Pirotu do luka Burgas, Solun, Smederevo i Kostanca. Projektom će se omogućiti korišćenje ekoloških načina prevoza i smanjenje zagađenja i emisije ugljen-dioksida, što će doprineti očuvanju životne sredine.