Iljušin 76 gasio požar na Staroj planini!

03. novembar 2019. 00:36 Gradska hronika Pirot Plus Online

Avion-tanker „iljušin 76“ Ministarstva za vanredne situacije Rusije izlio je više od 84 tone vode na području šumskih požara na Staroj planini u Srbiji, saopštilo je to ministarstvo.

„Tokom subote avion je obavio dva leta, izbacivši 84 tone vode. Sredstva za kopnenu kontrolu potvrdila su da je zaustavljeno širenje vatre zahvaljujući majstorstvu posade“, rekao je predstavnik Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Prema njegovim rečima, pre poletanja aviona obavljeno je avijaciono osmatranje planinsko-šumske oblasti kako bi se utvrdilo gde se nalaze žarišta.

„Il-76 će nastaviti da gasi prirodne požare u nedelju“, dodao je predstavnik Ministarstva.

*Preuzeto sa sajta sputniknews.com


Tokom dana su sa društvenih mreža slate poruke da velike količine vode iz aviona mogu da pokrenu pepeo sa spaljenig terena koji bi se ulio u obližne rečice i tako ugrozio biljni, a posebno životinjski svet. Sve ovo pre svega zbog toga sto je u toku mrest.


Danas se niko od stručnjaka nije oglasio osim brojnih udruženja za zaštitu prirode.


Naš saradnik Nikola Spasić, sa svojim prijateljima, zaljubljenicima Stare planine, danas je prošao medju prvima teren od Arbinja do Beledje. Rekao nam je da je na Staroj planini bilo loše vreme, jak vetar, magla, niski oblaci i loša vidljivost.


Vidjeni su vatrogasci i meštani koji su ih upozorili da se blagovremeno uklone sa tog terena jer se očekuje prelet aviona.


Ekskluzivnu reportažu sa Stare planine objavljujemo u nedelju, 3. novembra.


*Foto: Vikipedija