„I mi smo farmeri!“

27. avgust 2015. 11:18 Privreda Pirot Plus Online

Mlade poljoprivrednice centralne Evrope okupljaju se po prvi put da uče irazmene iskustva, od 29.avgusta do 2.septembra u Visoškoj Ržani.


Ekonomski položaj žena na selu je nepovoljan, kao i njihovo učešće u finansijskim tokovima iako većina njih naporno radi u porodičnim domaćinstvima i gazdinstvima. U isto vreme, ruralne oblasti zavise od primarne proizvodnje I eksploatacije prirodnih resursa.

Tema događaja su „Zadruge“. Na taj način, namera je da se istakne važna uloga poljoprivrednica u procesu tranzicije sa konvencionalne na održivu poljoprivredu zasnovanu na resursima. Pod sloganom „I mi smo farmeri!“, poljoprivrednice ukazuju na značaj umrežavanja kroz zadruge radi osnaživanja dobrobiti svojih porodica, cele zajednice i prirode.

Tokom 5 dana na Staroj Planini u Pirotu, 25 poljoprivrednica iz Bosne, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore i Srbije proćiće kroz seriju prezentacija i radionica sa ciljevima da:

Razmene iskustva i znanja stečena u praksi

Povećaju razumevanje organske proizvodnje i trendova ovog tržišta

Steknu znanja za umrežavanje kroz proizvođačke zadruge

Predstave svoja domaćinstva i razviju nove proizvode

Informišu se o mogućnostima organske proizvodnje na Staroj Planini.

Događaj obuhvata:

Dan 1 – Razmena WWOOF iskustava

Dan 2/3 – Radionice: Organski proizvodi i njihov marketing & Umrežavanje i saradnja organskih poljoprivrednica

Dan 4 – Obilazak WWOOF organskih farmi na Staroj Planini

Dan 5 – Prijem u opštini Pirot i Organski market

Okupljanje žena poljoprivrednica centralne Evrope 2015 podržao je Central European Initiative (CEI) Cooperation Fund (www.cei.int). Partneri događaja su globalna Federacija WWOOF Organizacija (www.wwoof.net) i Opština Pirot (www.pirot.rs)