I banica na Sajmu etno hrane

27. novembar 2014. 07:05 Bela Palanka Pirot Plus Online

U Beogradu se održava deveti Sajam etno hrane i pića na kome su se među mnogobrojnim izlagačima našli i izlagači iz Bele Palanke.

Goran Miljković, predsednik Opštine Bela Palanka u izjavi za Portal Plus online i Plus radio rekao je da im je cilj da brendiraju dva proizvoda , banicu i papriku “vrtku”, da je već formirana radna grupa za brendiranje i da je u toku izrada elaborata.

- Nadamo se da ćemo do sledećih Dana banice uspeti, ako ne da završimo, onda bar da budemo pri kraju sa tim procesom. I možemo da se pohvalimo da ćemo imati zaštićene proizvode sa naše opštine, kaže Miljković.

Izlagači iz Bele Palanke se po drugi put pojavljuju na Sajmu etno hrane i pića, a prema Miljkovićevim rečima ovaj sajam je dobra prilika za promociju proizvoda i za predstavljanje opština i svega onoga što one imaju, a samim tim i prilika da bi se postigao viši stepen proizvodnje izloženih proizvoda.

- Mi smo krenuli da kroz brendiranje povećamo proizvodnju same banice i same paprike “vrtke”. Naravno, tu je neophodna podrška Vlade RS jer mi kroz naše fondove i budžet možemo da pospešujemo naše proizvođače da proizvode papriku i prave banicu i da to plasiramo na tržište, ali mislim da apsolutno treba mnogo veća podrška Ministarstva zajedno sa našim budžetom, rekao je Miljković.

Kako je Miljković pomenuo, Opština čini određene korake kako bi podstakli proizvodnju svoja dva proizvoda, a na taj način je i povećali.

- Mi smo preko naše srednje škole koja ima kabinet za kuvare i konobare krenuli da opremamo još jedan deo tih prostorija kako bi krenuli sa tom proizvodnjom u toj školi, što će omogućiti svakom pojedincu ili udruženju da ima gde da pravi svoj proizvod, odnosno, banicu po specifikaciji koja će se utvrditi elaboratom i da je dalje kroz organizovani menadžment prodamo, istakao je Miljković.

Prema njegovim rečima, to ide polako, ali predsednik Opštine kaže da je optimista jer Bela Palanka ima uslova za proizvodnju paprike i banice.