"Help" priskočio u pomoć, finansirao rekonstrukciju ambulante Pazar i donirao novu opremu i novo vozilo''VIDEO''

18. maj 2016. 13:55 Društvo Pirot Plus Online

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mok, posetio je danas obnovljenu ambulantu "Pazar" Doma zdravlja Pirot.

Dom zdravlja je od nemačke organizacije Help u okviru projekta „Stabilizacija zdravstvenog stanja migranata/izbeglica i lokalnog stanovništva" finansiranog od strane Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke, pored renoviranja ambulante "Pazar" dobio medicinsku opremu i ambulantno vozilo.

Ukupna vrednost donacije iznosi 59.479 evra.

U ambulanti "Pazar" rađeni su keramički, molersko-farbarski, podopolagački, stolarski i vodoinstalaterski radovi u vrednosti od 22.095 evra.

Pored toga, donirana je medicinska oprema – tri trokanalna EKG uređaja, dva kardiotokografa, dva inhalatora, jedan aspirator i 20 tenziometara, ukupne vrednosti 12.384 evra.

Medicinsko vozilo sa opremom za hitne intervencije na terenu u vrednosti od 25.000 evra, omogućiće više medicinskih intervencija u hitnim situacijama direktno na terenu. Obnovljenu ambulantu “Pazar” obišli su predstavnici Doma zdravlja, predstavnici Help-a i gradonačelnik Vladan Vasić.

Direktor Doma zdravlja Pirot dr Radovan Ilić, zahvalio se svima koji su obezbedili sredstva i omogućili realizaciju ovog projekta. Na taj način oni su pomogli podizanju nivoa kapaciteta za zbrinjavanje i migranata, ali i lokalnog stanovništva u Pirotu i doprineli poboljšanju uslova za rad medicinskog osoblja ovom donacijom.

Klaus Mok, regionalni koordinator Help-a, izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Pirotu, s obzirom da ovde imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama. Mok je rekao da su do sada puno radili u Pirotu što će nastaviti i ubuduće.

Gradonačelnik Vladan Vasić zahvalio se Help-u na ovoj donaciji čime je gradski budžet znatno rasterećen. On je istakao da smo navikli da vidimo Help u Pirotu kada se pružaju podrške poslodavcima ili preduzetnicima koji počinju sami biznis, što će nastaviti i dalje. Vasić je najavio da će u narednom periodu biti rekonstruisana i stara Bolnica u gradu uz pomoć sredstava Evropske unije. Za te namene biće uloženo oko 130.000 evra.

Posle zvaničnog obraćanja direktor Doma zdravlja uručio zahvalnice realizatorima i finansijerima projekta.

Inače, projekat “Stabilizacija zdravstvenog stanja migranata/izbeglica i lokalnog stanovništva” realizovala je nemačka humanitarna organizacija Help uz finansijsku podršku Nemačke Vlade. Cilj projekta bio je povećanje kapaciteta privremenog smeštaja i pružanja medicinske pomoći kroz rekonstrukciju centara za privremeni smeštaj migranata/ozbeglica i domova zdravlja u Republici Srbiji – donacijom ambulantnih vozila i opremom za domove zdravlja za poboljšanje kapaciteta pružanja medicinskih usluga. Ukupna vrednost projekta je 875.000 evra.

Rekonstrukcija/adaptacija domova zdravlja uz donaciju ambulantnih vozila obavljena je u Kanjiži, Pirotu, Preševu, Somboru, Subotici i Šidu, dok je rekonstrukcija, odnosno izgradnja centara za privremeni prihvat izbeglica, realizovana u Somboru i Šidu.