Help-ovi projekti u Pirotu u osmom ciklusu

10. decembar 2013. 10:21 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Nemačka nevladina organizacija Help sarađuje sa opštinom Pirot i nedavno je realizovan osmi ciklus saradnje, kojom je ostvarena podrška ukupno 281 klijenta i jedne proizvođačke kooperative.

Osnovna Help-ovih dohodovnih projekata je princip “samopomoći”, to jest podrška grantovima u opremi za započinjanje malih biznisa. Help je ovakvim projektima samozapošljavanja u Srbiji od 2002. godine podržao ukupno 4810 start-up biznisa. Podržani korisnici su iz grupe socijalno ugroženog stanovništva bez mogućnosti zapošljavanja, i finansiranja svoji poslovnih poduhvata od strane komercijalnih izvora kreditiranja. Razvoj njihovih poslovnih ideja kroz koje obezbeđuju samoozapošljavanje podržan je kroz Help-ove projekte, koji su finansirani iz donatorskih sredstava I sufinansirani od strane lokalnih samouprava.

Primer dobre saradnje je Opština Pirot, koja od 2005. godine redovno odvaja sredstva za učešće u Help-ovim projektima i na taj način podržava zapošljavanje nezaposlenih lica u Pirotu.Rezultat ove osmogodišnje saradnje je osam projekata u okviru kojih je podržano ukupno 281 lice, a u toku je četvorogodišnji ciklus kojim će biti podržana još 82 korisnika.Pored toga, podržan je razvoj udruženja Staroplaninske peglane kobasice, a predviđeno je da se do kraja 2016. godine pomogne osnivanje još dve kooperative – udruženja u Pirotu.

Cilj osnivanja koopertiva je razvoj poljoprivrednih i drugih proizvođačkih kooperativa kako bi se kombinovanjem raspoloživih resursa doprinelo efikasnijem plasmanu i brendiranju proizvoda te time dovelo do povećanja prihoda članova tih asocijacija. Help je od 2008. godine na području južne Srbije podržao osnivanje 11 kooperativa.

Organizacija Help je u Srbiji prisutna od 1999. Godine na projektima pružanja humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Aktivnosti su tokom godina, u skladu sa nacionalnim strategijama održive integracije socijalno ugroženih grupa stanovništva, usmeravane u pravcu održivog ekonomskog razvoja.