HELP-ova donacija opreme za započinjanje malog biznisa

02. septembar 2014. 11:28 Društvo Pirot Plus Online

U okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“, koji realizuje organizacija Help, u svečanoj sali opštine Pirot sutra u 13 h će biti potpisano 27 ugovora o donaciji sa korisnicima koji će dobiti opremu za započinjanje malog biznisa.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i Help-ov regionalni koordinator Klaus Mok.

U ovom ciklusu čak 19 podržanih korisnika bavi se različitim vrstama usluga. Jedan korisnik bavi se izradom alata od gvožđa, dok je onih koji se bave poljoprivedom ukupno sedam. Korisnici su obavezni da registruju delatnost najkasnije do momenta dobijanja opreme, da pohađaju poslovne obuke, obave 15 časova rada za lokalnu zajednicu, i da izvrše povraćaj 10 odsto za grant od 1,200, odnosno 20 odsto za grant od 2,400 evra. Proaktivno učešće u nalaženju posla je jedan od preduslova za smanjenje stope nezaposlenosti pa je u Pirotu održano 10 radionica, poseta sajmu i studijskih poseta na kojima je učestvovalo preko 195 osoba na temu mogućnosti zapošljavanja. Takođe su organizovane poslovne i obuke za dodatno stručno usavršavanje za 55 pripadnika nezapošljene romske i socijalno ugrožene populacije.

Projektom „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ koji inače traje od 2013.do kraja 2016., u prošloj godini podržano je 14 korisnika, što do sada čini ukupno 322. Do kraja projekta, u naredne dve godine biće podržano još najmanje 41 lice grantovima u opremi (od 1,200 i 2,400 evra).

Pored pojedinačnih grantova, u Pirotu je podržano osnivanje i dve kooperative od kojih jedna, za proizvodnju pirotske peglane kobasice, radi već godinu dana, a druga, koja je u procesu registracije i baviće se reciklažom metala i plastike, dobiće opremu u vrednosti od 15.000,00 evra i to presu za metal, makaze za gvožđe, industrijsku vagu i alat.

Za 15 godina delovanja u Republici Srbiji, nemačka organizacija Help je podržala gotovo pet hiljada pojedinačnih korisnika, izgradila više od 550 stambenih jedinica za izbegla, raseljena i socijalno ugrožena lica i pružila hitnu humanitarnu pomoć u vrednosti od preko 6 miliona evra.