Help nastavlja projekat smanjenja siromaštva

06. jun 2013. 12:53 Lokalna samouprava Pirot Plus Online


[aside]O projektu: Humanitarna organizacija Help realizovaće projekat od maja 2013. godine do kraja decembra 2016. godine. Opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni i ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama. Glavne aktivnosti će se koncentrisati na otvaranje novih radnih mesta putem pomoći malim biznisima i kooperativama, obezbeđivanje poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja kao i organizovanje tematskih radionica i pratećih aktivnosti umrežavanja podržanih korisnika i relevantnih institucija i organizacija.[/aside]Organizacija Help i opština Pirot počinju novi troipogodišnji projekat smanjenja siromaštva socijalno ugroženih grupa stanovništva. S tim u vezi sutra će biti organizovano svečano potpisivanje ugovora o saradnji. Projekat finansira Nemačka Vlada, sufinansira Opština Pirot.

Vrednost dela projekta za Pirot u ovom periodu, iznosi 442.230 evra. Opština Pirot sufinansira 26 odsto, odnosno 114.625 evra. Sredstva će biti usmerena na zapošljavanje ukupno 82 lica i to 42 granta u opremi po 2.400 evra, i 40 grantova vrednosti po 1.200 evra. U Pirotu će u ovom projektu biti podržane i dve kooperative opremom vrednosti po 15.000 evra.

Pored opreme, poslovnih i stručnih obuka, ciljna grupa marginalizovanih Roma, čije učešće u projektu treba da iznosi najmanje polovinu ukupno podržanih korisnika programa, i socijalno ugroženo stanovništvo, imaće mogućnost dodatnog stručnog usavršavanja, obrazovanja i obuka. Posebno će biti organizovane tematske radionice i prateće aktivnosti umrežavanja radi motivacije i podizanja svesti ciljne grupe o mogućnostima zapošljavanja.


Ovo je osmi ciklus saradnje između organizacije Help i opštine Pirot, kojom je ostvarena podrška ukupno 281 klijenta i jedne proizvođačke kooperative. Help je svojim razvojnim projektima u Srbiji od 2002. god. podržao 4491 osobu u samozapošljavanju.