Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Jedna cipela u gradu, druga u selu

Objavljeno 02.06.2017. | objavio Plusonline

0

Grad Pirot, projektno finansiranje medija Projekat “Jedna cipela u gradu, druga u selu – povratak na selo, logičan proces našeg društva”

8. Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj

O temi vraćanje zadruga u život, već smo radili jednu reportažu u telefonskom razgovoru sa Milanom Krkobabićem. On je boravio u Pirotu, u Okrugu, gde je najavio oživljavanje srpskog zadrugarstva i da će u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zadruga. Grad Pirot se nalazi na spisku gradova gde će se raditi na obnavljanju zadruga. Milan Krkobabić je boravio u Pirotu i to je bila prilika da temu o zadrugama obradimo na detaljan način. Inače, da podsetimo, on je rekao  da će Država Srbija  učestvovati u formiranju tih zadruga sa jednom vrstom pomoći do 50.000 evra. To će biti dovoljna sredstva da se pokrenu ključne stvari, da se uloži u osnovna sredstva i da se zaokruži proces proizvodnje. Planirano je da  bude otvoren konkurs koji će trajati do 1. oktobra, a maksimalan iznos pomoći za osnivanje novih zadruge biće šest miliona dinara, a postojeće 12 miliona dinara.Zadruge će biti za one koji se bave stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom i slično. On je najavio da će biti izmenjen Zakon o zadrugama, a sve kako bi ponovo oživeo duh zadrugarstva i ponovo bio dominantan u Srbiji. Ministar je rekao da je problem u tome što su sadašnji zakon iz 2015. pisali očigledno ljudi koji nikada nisu videli njivu ili staju i da su samo prepisivali neka zakonska rešenja.

Krkobabić je naglasio da je cilj da se oživi srpsko selo tako što će se mladi vratiti na selo. Ovo je i  cilj našeg Projekta.

Prisustvo zadrugara, bivših i sadašnjih, predstavnika lokalnih samouprava Pirotskog okruga, poljoprivrednika i  stručnih saradnika za poljoprivredu današnjem sastanju u Pirotskom okrugu dovoljno svedoče o zainteresovanosti za oživljavanje i razvoj poljoprivrede kao jedne od najvažnijih privrednih grana i nedovoljno iskorišćenog potencijala naše Republike.

Prisutne je najpre pozdravila načelnica Pirotskog okruga , Dragana Tončić, zadovoljna odzivom ljudi  i spremnošću da se o ovoj ozbiljnoj temi razgovara.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, najavio je oživljavanje srpskog zadrugarstva i da će ovo biti godina kada treba izvući pouke iz toga koliko su zadrugari spremni za obnovu, ali i same lokalne samouprave. Država je obezbedila dovoljno para, kaže Krkobabić, kako bi se ciljevi realizovali.

Jedno od pitanja bilo je i ko će, uglavnom, činiti komisiju za raspodelu para.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline