EKSKLUZIVNO! Gradonačelnik Vladan Vasić otvorio skup "OriGInal iz Srbije" i govorio o proizvodima geografskog porekla

07. novembar 2019. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Skupštini Grada Beograda danas je održan prvi Švajcarsko - srpski forum o proizvodima sa geografskim poreklom, GI oznake kvaliteta, kao jedinstvenog alata za brendiranje lokalnih zajednica i podsticanje ekonomskog rasta. Forum su organizovali SEEDEV i NALED uz podršku Švajcarske razvojne saradnje.

Skup je otvorio i govorio Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i član UO NALED-a.

Potom su govorili Vuk Radivojević, pokrainski sekretar za poljoprivredu i ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

Ovom prilikom predstavljeni su primeri najbolje prakse iz Švajcarske koja je GI proizvode učinila sastavnim delom kulturne i turističke ponude, kao i mogućnosti partnerstava sa privatnim sektorom u promociji autentične hrane i rukotvorina sa našeg podneblja.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju NALED-a o ovom skupu - "U svetu, proizvoda sa GI oznakom ima oko 8.000 i to samo u domenu poljoprivrede i hrane, od čega je gotovo polovina (3.900) registrovana u Evropi. Vrednost prometa ovim proizvodima samo u Evropskoj uniji premašuje 55 milijardi evra godišnje i čini 15% evropskog izvoza hrane i pića. Leskovački ajvar, užička pršuta, zlatarski sir, pirotski ćilim, ariljska malina, bezdanski damast, Sirogojno pletenine, tekeriški peškir i grnčarija iz Zlakuse, samo su deo liste autentične hrane, rukotvorina i zanata, čiji je razvoj podržala Vlade Švajcarske kroz brojne programe."

Ovom prilikom prikazan je i film o proizvodima sa geografskim poreklom iz Srbije u okviru koga je prikazana i Zanatska zadruga "Damsko srce iz Pirota" koja se bavi izradom pirotskog ćilima.

*Fotografije sa događaja: Ivan Radak i Violeta Jovanović, NALED