Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 07.11.2019. | objavio Plusonline

0

EKSKLUZIVNO! Gradonačelnik Vladan Vasić otvorio skup “OriGInal iz Srbije” i govorio o proizvodima geografskog porekla

U Skupštini Grada Beograda danas je održan prvi Švajcarsko – srpski forum o proizvodima sa geografskim poreklom, GI oznake kvaliteta, kao jedinstvenog alata za brendiranje lokalnih zajednica i podsticanje ekonomskog rasta. Forum su organizovali SEEDEV i NALED uz podršku Švajcarske razvojne saradnje.

Skup je otvorio i govorio Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i član UO NALED-a. 

Potom su govorili Vuk Radivojević, pokrainski sekretar za poljoprivredu i ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

Ovom prilikom predstavljeni su primeri najbolje prakse iz Švajcarske koja je GI proizvode učinila sastavnim delom kulturne i turističke ponude, kao i mogućnosti partnerstava sa privatnim sektorom u promociji autentične hrane i rukotvorina sa našeg podneblja.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju NALED-a o ovom skupu – “U svetu, proizvoda sa GI oznakom ima oko 8.000 i to samo u domenu poljoprivrede i hrane, od čega je gotovo polovina (3.900) registrovana u Evropi. Vrednost prometa ovim proizvodima samo u Evropskoj uniji premašuje 55 milijardi evra godišnje i čini 15% evropskog izvoza hrane i pića. Leskovački ajvar, užička pršuta, zlatarski sir, pirotski ćilim, ariljska malina, bezdanski damast, Sirogojno pletenine, tekeriški peškir i grnčarija iz Zlakuse, samo su deo liste autentične hrane, rukotvorina i zanata, čiji je razvoj podržala Vlade Švajcarske kroz brojne programe.”

Ovom prilikom prikazan je i film o proizvodima sa geografskim poreklom iz Srbije u okviru koga je prikazana i Zanatska zadruga “Damsko srce iz Pirota” koja se bavi izradom pirotskog ćilima.

*Fotografije sa događaja: Ivan Radak i Violeta Jovanović, NALED

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline