Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 07.06.2019. | objavio Plusonline

0

Dr Radovan Ilić: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvidja spajanje domova zdravlja i bolnica. Ponovo se uvode zdravstveni centri

Sve zdravstvene ustanove, izuzev apoteka, koje ostaju u nadležnosti lokalih samouprava, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti preći će u nadležnost Republike ili Pokrajine.

Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema istom Zakonu, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici će ponovo dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se zdravstveni centri ponovo uvode kako bi se spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja bolje iskoristili kadrovi, prostor i oprema. Ovakvim rešenjem omogućeno je spajanje nemedicinskih i medicinskih delatnosti, koje su često u istom dvorištu, uključujući i dijagnostičke i specijalističko-konsultativne delatnosti.

O ovoj temi razgovarali smo sa dr Radovanom Ilićem, direktorom pirotskog Doma zdravlja. Dr Ilić ističe da je 2010. godine, kada je donešena tadašnja Uredba,  učestvovao u razdvajanju Zdravstvenog centra Pirot na Dom zdravlja i Opštu bolnicu.

  • Iz današnje perspektive mogu da kažem da je sada Dom zdravlja Pirot u boljoj poziciji nego pre 2010, kada je funcionisao kao deo Zdravstvenog centra. Danas imamo izdvojeno finansijsko poslovanje koje je jasno definisano. Moja konstatacija se zasniva na činjenici da Dom zdravlja ostvaruje sopstvene prihode prvenstveno zahvaljujući službui Medicine rada, koja u našoj ustanovi uspešno funcioniše. Pitanje je kako će se u budućnosti tretitari ovi prihiodi, kada dodje do fuzije, kaže dr Ilić.

Sama procedura spajanja produžiće se i u 2010. godini.

  • U skladu sa tim Ministarstvo zdravlja tek treba da donese brojne uredbe i pravilnike, kaže dr Ilić.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je uvođenje dopunskog rada, uz povećanje plata, jedna od mera da se zadrži zdravstveni kadar.

 

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline