Dr Radovan Ilić: Na Odeljenju pedijatrije nema obolelih od gripa; Ovo je ipak sezona gripoznih infekcija, a ne epidemija

18. februar 2019. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

Sve što bi trebalo da znate o gripu

Ovog vikenda razgovarali smo sa dr Radovanom Ilićem, pedijatrom i direktorom Doma zdravlja, koji je bio na dežurstvu na Dečijem odeljenju Opšte bolnice. Tema našeg razgovora bila je grip i prijava epidemije na području našeg okruga.

Nastojali smo da ovim razgovorom istaknemo kako se zaštititi od infekcija i u krajnjem slučaju kako reagovati u slučaju gripa, koliko je situacija ozbiljna, ima li gužve na Dečjem odeljenju i koliko traje akutna faza.

Dr Radovan Ilić ističe da mi nemamo epidemiju već sezonu gripoznih infekcija, pa se i virus gripa izoluje kod nekih osoba. Kilinička slika podrazumeva nagli skok temperature preko 39 stepeni, sa naglim pogoršanjem opšteg stanja organizma, a kašalj i curenje iz nosa su normalne reakcije sluzokože u borbi protiv virusa, objašnjava Ilić. Prema njegovim rečima grip se prenosi isključivo kapljično, a temperatura u ovom slučaju nije bolest već lek.

Kod gripa lekari savetuju nadoknadu vode u organizmu u većoj količini i mirovanje, odnosno ležanje u krevetu. Kada je broj hospitalizovane dece u pitanju dr Ilić kaže da ih u ovom trenutku nema mnogo i da nema dece sa gripom.

Najteži oblik virusa kod obolelog traje nekoliko dana. Dr Ilić objašnjava da akutna faza traje različito kod svakog čoveka, a prosek je 3 do 5 dana, nekad i duže. Ilić ističe da dolazi i do komplikacija ukoliko se javi još neka virusna infekcija.

Na pitanje kako da se roditelji zaštite od gripa ukoliko se dete razbolelo, dr Ilić odgovara da treba primeniti opšte mere, ali i jačati i pripremati imunitet tokom cele godine zdravom ishranom.

S obzirom da je zbog virusa gripa Vlada Republike Srbije donela odluku o produžetku zimskog raspusta na još nedelju dana pitali smo dr Ilića i o tome.

Dr Radovan Ilić ističe da u praksi to nije smanjilo broj obolelih i da se produženjem raspusta samoodlaže talas gripa za nedelju dana kasnije.

Na samom kraju razgovora dr Ilić je dodao da dete koje je već preležalo grip može da dobije ponovo infekciju, ali u nekom lakšem obliku i kraće će trajati.