"Dobre vile" "sletele" kod pirotskih "romčića", u Ulici 22. divizije

31. januar 2019. 12:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Posle nekoliko reportaža o desetočlanoj porodici u Ulici 22. divizije, koje smo objavili na našem Portalu, javio se veliki broj humanih ljudi da pomogne. Porodica Beriša živi u jako lošim uslovima, njih devetoro u jednoj sobi, bez struje, vode i osnovnih sredstava za život. Majka je nezaposlena, otac, srčani bolesnik, radi privatno, uglavnom sezonske poslove.

Danas su ovu porodicu posetile i brojnim poklonima obradovale predstavnice Udruženja „Dobra vila“, Frizerskog salona „Katarina i Čupkica“ i zdravstveni medijator. Donele su im hranu, garderobu, obuću i sredstva za higijenu.

Ivana Kostić iz Udruženja „Dobra vila“ kaže da imaju brojne akcije već tri godine i da posećuju mnoge porodice. Ova poseta je organizovana pošto su videli reportažu na Portalu Plus onlajn.

Sa pružanjem pomoći porodici Beriša neće se ovde stati, ističe Ivana Kostić, s obzirom da im je još mnogo toga potrebno.

Ovom prilikom naša dobra vila najavila je još jednu humanitarnu akciju za maturante.

Zdravstveni medijator Maja Durmišević, rekla je da je mnogo puta posetila ovu porodicu i da im ona pruža svu neophodnu pomoć sa zdravstvene strane. Deca su vakcinisana i idu na redovne preglede.

Durmišević je istakla da u Pirotu ima još romskih porodica koje žive u nezavidnim uslovima, posebno u selima.

Frizerski salon „Katarina i Čupkica“ stalno pomaže porodici Beriša. Vlasnica Katarina Stefanović kaže da je njen salon uvek otvoren za njih i da će nastaviti da im pomaže koliko može.

O problemu porodice Beriša pitali smo i Mariju Vasić, direktorku Centra za ssocijalni rad. Prema njenim rečima Centar za socijalni rad pruža sve što je u njihovoj nadležnossti, socijalnu, novčanu pomoć i besplatne udžbenike. Kada je u pitanju rešenje njihovog stambenog pitanja Vasić smatra da to zahteva veću društvenu akciju.